Το «τρικ» Ερντογάν με τα ελληνικά νησιά για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

i-news24
Read Time:3 Minute, 8 Second

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν είναι πιθανό να θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που εκτιμούν ότι αν το κάνει, τότε θα το χρησιμοποιήσει ως αντιπερισπασμό από το πραγματικό πρόβλημα, το οποίο είναι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος, οι συζητήσεις της Τουρκίας με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ θα συνεχιστούν και αύριο Τρίτη (21.6.2022), μετά το σημερινό «ναυάγιο», με την ελπίδα να βρεθεί ένας συμβιβασμός πριν τη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη (28-30 Ιουνίου).

Αν και οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας – Φινλανδίας «ναυάγησαν», οι διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για «θετικές εξελίξεις», για το γεγονός ότι η Άγκυρα δέχτηκε να συμμετάσχει σε αυτή τη διαπραγμάτευση για την οποία εδώ και μέρες πίεζε να πραγματοποιηθεί η γραμματεία του ΝΑΤΟ και ο Γ.Γ. Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ωστόσο, οι διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι, ακόμα και αν αύριο η Τουρκία άρει τις επιφυλάξεις της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, δεν υπάρχει χρόνος μέσα σε μία εβδομάδα να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών και να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ με το καθεστώς χωρών «παρατηρητή». Η επίτευξη συμβιβασμού, ωστόσο, θα ήταν μια «πολύ θετική εξέλιξη» εάν τελικά συμβεί πριν τη Μαδρίτη, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση που συμφωνήσουν

Στην περίπτωση που η Άγκυρα αποφασίσει να σταματήσει τους εκβιασμούς, οι τρείς χώρες θα υπογράψουν μια κοινή δήλωση, η οποία θα απαντά στις τουρκικές ανησυχίες περί τρομοκρατίας, αλλά και στο αίτημά της για άρση του εμπάργκο όπλων από τη Σουηδία. Τη δήλωση αυτή ο Ερντογάν θα μπορούσε να την «πουλήσει» στο εσωτερικό του, λέγοντας ότι βγήκε κερδισμένος από τη διαπραγμάτευση. Ωστόσο, οι απαιτήσεις που εξακολουθεί να έχει η Άγκυρα από το Ελσίνκι και κυρίως από τη Στοκχόλμη για να άρει τις επιφυλάξεις ασφαλείας της σχετικά με την τρομοκρατία – οι οποίες φήμες λένε ότι περιλαμβάνουν ακόμα και την παραίτηση της Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λιντ – είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν, εκτιμούν διπλωματικές πηγές. Παράλληλα, καθώς η Τουρκία έχει περισσότερα «ανοιχτά ζητήματα» με τη Σουηδία, ενώ με τη Φινλανδία τα πράγματα μοιάζουν πιο εύκολα, ουδείς επιθυμεί να προχωρήσει η ένταξη μόνο της Φινλανδίας, διότι κάτι τέτοιο θα την άφηνε εκτεθειμένη απέναντι στη ρωσική απειλή.

Οι λόγοι που ο Ερντογάν δεν θα θέσει θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών

Όσον αφορά, εξάλλου, τις πρόσφατες αναφορές στον τουρκικό Τύπο ότι ο Ερντογάν θα θέσει θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να συμβεί αυτό.

Πρώτον, διότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έδωσε θετική εικόνα και υποσχέθηκε ένα ήρεμο καλοκαίρι, κατά τη σύντομη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, Ν. Παναγιωτόπουλο, στην τελευταία Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Δεύτερον, διότι η Τουρκία θα δημιουργούσε την εικόνα ότι πέρα από τα άλλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει, απειλεί και μια χώρα του ΝΑΤΟ.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ενδεχομένως ο Ερντογάν να έθετε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, μόνο σε περίπτωση που δεν έχει λυθεί ως τη Σύνοδο της Μαδρίτης, το πρόβλημα με τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Θα το έκανε αυτό μόνο αν θελήσει να αποπροσανατολίσει από το βασικό πρόβλημα που είναι η ένταξη των δύο Σκανδιναβικών χωρών και να στραφεί στην Ελλάδα για αντιπερισπασμό.

Εάν συμβεί αυτό, η ελληνική πλευρά θα εξηγήσει, όπως πάντα με ψυχραιμία, ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να τεθούν τέτοιου είδους παράλογες διεκδικήσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Το «τρικ» Ερντογάν με τα ελληνικά νησιά για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Κωνσταντινος Μακρης

Next Post

Όλαφ Σολτς: «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φοβάται τη σπίθα της δημοκρατίας στη χώρα του»

Τη «σπίθα της δημοκρατίας» που εξαπλώνεται προς τη χώρα του φοβάται ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος τονίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος προσπαθεί να διχάσει την Ευρώπη και να επιστρέψει σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν οι σφαίρες επιρροής. Η δήλωση του Όλαφ Σολτς […]
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!
Αρέσει σε %d bloggers: