Μαραθώνιος διεθνοποίησης του τουρκικού αναθεωρητισμού – Οι επόμενοι σταθμοί του πρωθυπουργού

i-news24
Read Time:2 Minute, 15 Second

Νέα μέτρα στο διπλωματικό μαραθώνιο διεθνοποίησης του τουρκικού αναθεωρητισμού προσθέτει η Αθήνα. Με την επιστροφή του από τη Λευκωσία και τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται για τα επόμενα μεγάλα ορόσημα στο μέτωπο της ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων, έχοντας δώσει το στίγμα των προθέσεών του στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

«Θα εξακολουθώ με ήρεμη αυτοπεποίθηση να υπεραμύνομαι των ελληνικών θέσεων. Θα το κάνω σε κάθε διεθνές φόρουμ στο οποίο βρίσκομαι, είτε αυτό είναι Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε αυτό είναι το ΝΑΤΟ, είτε αυτό είναι οι διμερείς μου επαφές. Όχι με διάθεση να στοχοποιήσω την Τουρκία και να κουνήσω το δάχτυλό μου σε οποιονδήποτε, αλλά να εξηγήσω γιατί σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη, για το ΝΑΤΟ, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, να υπάρχει ακόμα μία εστία αβεβαιότητας και αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρώτος σταθμός σε αυτό το νέο κύμα διεθνοποίησης των προκλήσεων της Άγκυρας θα είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του, Μάριο Ντράγκι. Εν όψει μιας Συνόδου με άκρως γεωπολιτικό αποτύπωμα, οι κύριοι Μητσοτάκης και Ντράγκι θα συζητήσουν, όπως είναι αναμενόμενο, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και για τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα φέρει στο τραπέζι το ζήτημα της Τουρκίας.

Από εκεί και πέρα, η διεθνοποίηση της παραβατικότητας της γείτονος θα τεθεί ακόμα πιο εμφατικά από τον πρωθυπουργό στους ομολόγους του στις Βρυξέλλες, με κεντρικό στόχο της Αθήνας να μην είναι άλλος από την καταδίκη της Τουρκίας, μέσω μιας σαφούς αναφοράς στο Κείμενο των Συμπερασμάτων.

Με όπλο τη διεθνή νομιμότητα και τις ισχυρές θέσεις της που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, η ελληνική πλευρά αναμένει και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 29 και 30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, ενώ τελευταίος σταθμός στο μαραθώνιο της διεθνοποίησης της τουρκικής παραβατικότητας θα είναι η ομιλία του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιουλίου.

Με αιχμές εναντίον του Βερολίνου, αλλά και με αυστηρούς τόνους απέναντι στην Άγκυρα συνδύασε, μεταξύ άλλων, την ομιλία του στο συμπόσιο με τίτλο «Διάλογοι της Νισύρου», ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

«Η κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκή χώρα που ήταν εξαρτημένη ενεργειακά από το ρωσικό αέριο, η Γερμανία, “ξέπλενε” την άλλη χώρα της περιοχής, που ήταν ακόμα πιο εξαρτημένη από τη Ρωσία, την Τουρκία, την ώρα που η Τουρκία έπαιζε το παιγνίδι της Ρωσίας και εμπόδιζε την ανάδειξη των ευρωπαϊκών υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Τελικά και οι δύο – Τουρκία και Γερμανία – το παιγνίδι της Ρωσίας παίζανε», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο μεγάλο σχέδιο απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Next Post

Τραγωδία στη Νορμανδία: Kite surfer σκοτώθηκε από ανεμοστρόβιλο – Τον πέταξε στη βιτρίνα εστιατορίου

Ένας kite surfer σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν όταν ξαφνικά ένας ανεμοστρόβιλος «χτύπησε» την παραλία της Νορμανδίας, πετώντας τον 31χρονο στη βιτρίνα ενός εστιατορίου. Συνολικά, πέντε άτομα νοσηλεύτηκαν και ένας kite surfer σκοτώθηκε μετά τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε ακτή της Νορμανδίας στη Γαλλία. O άτυχος αθλητής παρασύρθηκε και εκτοξεύτηκε σε παράθυρο […]
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!
Αρέσει σε %d bloggers: