Επίσης χθες, στη Δυτική Όχθη προκηρύχθηκε απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για θανάτους Παλαιστινίων σε καταυλισμό προσφύγων στην Τούλκαρεμ και στη Λωρίδα της Γάζας. Στην απεργία κάλεσε μεταξύ άλλων και η Φάταχ, το κίνημα του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Η κατάσταση στη Δυτική Όχθη έχει χειροτερέψει ακόμα περισσότερο από την αρχή της χρονιάς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, από την 7η Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί 463 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη, οι περισσότεροι σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού ή εφόδους εποίκων. Από την άλλη, 19 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις στη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ.

Στο λεγόμενο βόρειο μέτωπο, χθες ξέσπασαν νέες ανταλλαγές πυρών στα σύνορα, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει πως επλήγη δυο φορές το χωριό Ρος Χανικρά, στα ισραηλινά παράλια στη Μεσόγειο. Τα πυρά ανταποδόθηκαν και ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν υποδομές «των τρομοκρατών» στον νότιο Λίβανο, τόνισε.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στη Χεζμπολά και στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είναι στην πράξη καθημερινές από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς. Πρόκειται για τη σοβαρότερη έξαρση της βίας μετά τον πόλεμο Ισραήλ/Χεζμπολά το 2006, που εντείνει την ανησυχία για εξάπλωση της σύρραξης στην περιφέρεια.

Στον Λίβανο έχουν σκοτωθεί πάνω από 370 άνθρωποι, ανάμεσά τους 240 και πλέον μαχητές της Χεζμπολά και άλλων οργανώσεων, καθώς και τουλάχιστον 68 άμαχοι. Στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί δεκαοκτώ άνθρωποι, δέκα στρατιωτικοί και οκτώ πολίτες, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει απομακρύνει εσπευσμένα κάπου 60.000 κατοίκους της παραμεθόριας περιοχής αφότου άρχισαν οι συγκρούσεις. Στον Λίβανο, έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους κάπου 90.000 άνθρωποι.