3 Μαΐου 2024
ομογένεια

Το Ιδρυμα Ν. Δήμου και η πολύχρονη προσφορά του – «Εθνικός Κήρυκας»

Το Ιδρυμα Ν. Δήμου ιδρύθηκε από τον Νικόλαο Δήμο το 1964 ως μια προσωπική πρωτοβουλία του αείμνηστου επιχειρηματία, όραμα του οποίου ήταν η δημιουργία ενός αγαθοεργού οργανισμού για την υποστήριξη φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.

Ο Νικόλαος Δήμος γεννήθηκε στα Ταρσινά, ένα μικρό χωριό στην Κόρινθο, και μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε νεαρή ηλικία για να εξελιχθεί σε έναν επιτυχημένο επιχειρηματία και πρωτοπόρο στη βιομηχανία μεταφοράς αυτοκινήτων. Τη δεκαετία του 1930 ίδρυσε την Kenosha Auto Transport Corporation (K.A.T.), μία εταιρεία μεταφοράς οχημάτων στην ομώνυμη πόλη. Για να διευκολύνει τη μεταφορά των αυτοκινήτων, ο ευφυής επιχειρηματίας άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στις εσωτερικές μεταφορές, σχεδιάζοντας ένα ανοιχτό ρυμουλκούμενο όχημα, το οποίο θεωρήθηκε καινοτόμο και εξαιρετικά λειτουργικό, καθώς διένυε πολλά χιλιόμετρα από τους τερματικούς σταθμούς στη Kenosha και στο Broadview του Ιλινόις για να μεταφέρει και παραδώσει αυτοκίνητα μεγάλων αμερικανικών κατασκευαστών σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το μεγάλο όραμά του, παράλληλα, ήταν να δημιουργήσει έναν ελληνικό οργανισμό στα πρότυπα του «Boys Town», έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στις ΗΠΑ αφιερωμένο στη φροντίδα παιδιών και οικογενειών. Δυστυχώς, ο Νικόλαος Δήμος πέθανε το 1966 προτού το όνειρό του γίνει πραγματικότητα. Ωστόσο, το Ιδρυμα που είχε φροντίσει να ιδρύσει  από το 1964, άρχισε να πραγματοποιεί χρηματικές δωρεές σε άξιους οργανισμούς στην Ελλάδα για την προώθηση των σκοπών του λίγα χρόνια μετά το θάνατό του.

Το Ιδρυμα Ν. Δήμος προβαίνει, πλέον, σε γενναιόδωρες δωρεές και παρέχει συνεχή υποστήριξη σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, κοινωφελή σωματεία, οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης που υποστηρίζουν ορφανά παιδιά, κακοποιημένες γυναίκες, άτομα με αναπηρίες και τοξικομανείς. Στους ωφελούμενους στην Ελλάδα περιλαμβάνονται το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών στην Αθήνα, το Πατριαρχικό Ιδρυμα Πατερικών Μελετών για την ψηφιοποίηση των χειρογράφων και των αρχείων του, και η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.

Στις σημαντικές πρωτοβουλίες του ιδιαίτερη θέση κατέχει η χορήγηση υποτροφιών σε αριστούχους και άξιους μαθητές και άξιες μαθήτριες για να φοιτήσουν σε κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (American College of Greece) στην Αθήνα, καθώς και το Κολλέγιο Ανατόλια (Anatolia College) και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή (American Farm School) που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη.

Το Ιδρυμα έχει διαγράψει μία πλούσια πορεία κοινωνικής απήχησης που αποδεικνύεται έμπρακτα από τη μακρόχρονη και ουσιαστική προσφορά του, όπως αναφέρει ο δικαστής Paul C. Lillios, πρόεδρος του Ιδρύματος Ν. Δήμος. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αϊόβα και βαθιά επηρεασμένος από την ελληνική του καταγωγή, ο πρώην διοικητικός δικαστής και ομοσπονδιακός εισαγγελέας των ΗΠΑ με έδρα το Σικάγο, έχει ηγηθεί του Ιδρύματος ακολουθώντας το αρχικό όραμα και τις αξίες του με τον καλύτερο τρόπο.

Ο Paul Lilios γεννήθηκε στις ΗΠΑ από Ελληνες γονείς με ρίζες που εκτείνονται από τα Χανιά της Κρήτης μέχρι το Βελβεντό της Κοζάνης. Ο ίδιος θυμάται έντονα τα παιδικά του χρόνια στην Αϊόβα όπου μεγάλωσε σε μια μικρή ελληνική κοινότητα 60-80 οικογενειών. Η σχέση του με την ελληνική κοινότητα άνθισε όταν μετακόμισε στο Σικάγο. «Είχα το προνόμιο και την ευλογία να βοηθήσω στην ίδρυση μιας ελληνορθόδοξης εκκλησίας στα βόρεια προάστια του Σικάγο, γεγονός που θεώρησα μεγάλη μου τιμή», θυμάται χαρακτηριστικά. Σήμερα είναι επίσης πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ενώ στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με φιλανθρωπικές δραστηριότητες που τον οδήγησαν στο Ιδρυμα Ν. Δήμος. Η συνεργασία του με το Ιδρυμα ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια. Ο ίδιος την περιγράφει ως μια «ενδιαφέρουσα και ανταποδοτική διαδρομή που κορυφώθηκε με την ανάληψη της θέσης του προέδρου πριν από δέκα περίπου χρόνια».

Το Ιδρυμα επικεντρώνεται σε οργανισμούς (μεγάλους και μικρούς) που παρέχουν κοινωνικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο καθώς και υπηρεσίες αποκατάστασης. «Κάθε χρόνο χρηματοδοτούμε από 25 έως 30 οργανισμούς, με ξεχωριστές δωρεές που κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 5.000 έως 25.000 δολάρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια οργάνωση στην Ελλάδα, η οποία βοηθά να κοπούν τα κράσπεδα στα πεζοδρόμια ώστε να μπορούν να μετακινηθούν άτομα με αναπηρία. Αυτό το έργο, ομολογώ, με άγγιξε και προσωπικά, καθώς ως δικαστής είχα ασχοληθεί με πολλές περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία. Χρηματοδοτούμε επίσης οργανισμούς που βοηθούν άτομα με προβλήματα ακοής. Επιλέγουμε πολύ προσεκτικά τους οργανισμούς που υποστηρίζουμε, επειδή συνήθως θέλουμε να κατευθύνουμε τις δωρεές μας -σε πολλές περιπτώσεις- σε οργανισμούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν δωρεές με τις δικές τους δυνάμεις. Ετσι, πιστεύουμε ότι η βοήθειά μας έχει πραγματικό αντίκτυπο».

Στην καρδιά της προσφοράς του Ιδρύματος όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται η στοχευμένη απονομή σημαντικού αριθμού υποτροφιών σε μαθητές/τριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προπτυχιακούς φοιτητές, ώστε να φοιτήσουν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σταθερής δέσμευσης του Ιδρύματος και της σημασίας που δίνει στην αξία της εκπαίδευσης είναι η υποστήριξη του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, του Κολλεγίου Ανατόλια και της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, όλα μη κερδοσκοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα με έδρα στις ΗΠΑ τα οποία λειτουργούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Το Κολλέγιο Ανατόλια, μάλιστα, αποτελεί ένα από τα πρώτα ιδρύματα που υποστήριξε το Ιδρυμα Ν. Δήμος, οικοδομώντας μία σχέση που χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Εκτοτε, περισσότερα από 500.000 δολάρια έχουν δωρηθεί στον μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό εξασφαλίζοντας τη χορήγηση περισσότερων από 50 πλήρων υποτροφιών σε μαθητές και μαθήτριες. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Paul Lilios «οι συγκινητικές μαρτυρίες των ίδιων των παιδιών μάς εμπνέουν ώστε να συνεχίσουμε την προσφορά μας αυτή». Η επιλογή του Ιδρύματος να προσφέρει αυτή την υποστήριξη προς το Κολλέγιο Ανατόλια εκπορεύεται και από έναν άλλο κρίσιμο παράγοντα – το τεράστιο ιστορικό υπόβαθρο του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Ο Paul Lilios οραματίζεται ένα ακόμη πιο επιδραστικό και βιώσιμο μέλλον για το Ίδρυμα, και με αυτό στον σκοπό απευθύνει ένα ανοιχτό προσκλητήριο προς παρόμοιας φιλοσοφίας οργανώσεις και ιδρύματα που θέλουν να προσφέρουν στην Ελλάδα,  και τους καλεί να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να ενισχύσουν συλλογικά το κοινωνικό τους έργο προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

«Υπάρχει μια πληθώρα μικρών οικογενειακών ιδρυμάτων ή οργανισμών που μπορεί να μην έχουν τον χρόνο ή τους πόρους ώστε να κρίνουν ποιοι οργανισμοί στην Ελλάδα χρειάζονται οικονομική υποστήριξη. Ως εκ τούτου, το Ιδρυμα Δήμου, με την 55ετή ιστορία και εμπειρία του, προτρέπει ιδρύματα που επιθυμούν να ενισχύσουν τη δράση τους στην Ελλάδα, να κατευθύνουν τις δωρεές τους προς το Ιδρυμα Ν. Δήμος, ώστε, συνδυαστικά με τους πόρους του Ιδρύματος, να μεγιστοποιηθεί η οικονομική βοήθεια προς τους ελληνικούς οργανισμούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» εξηγεί ο ίδιος.

Ο κ. Lilios επισημαίνει την υποστήριξη που παρέχει προς το Ιδρυμα, από την αρχή της λειτουργίας του, η Northern Trust Bank στο Σικάγο με τη μορφή τραπεζικών και λογιστικών υπηρεσιών καθώς και υπηρεσιών διαχείρισης επενδύσεων. Παρατηρεί ότι η επί δεκαετίες συσσωρευμένη γνώση του Ιδρύματος, σε συνδυασμό με την ικανότητα και την ακεραιότητα της Northern Trust Bank, καθιστούν το Ιδρυμα Ν. Δήμος έναν πολύ αξιόπιστο συνεργάτη για όσους θέλουν να ενισχύσουν το κοινωνικό έργο σωματείων στην Ελλάδα, αλλά δεν ξέρουν πώς να ξεκινήσουν ή πώς να επιτύχουν καλύτερα αυτόν τον αξιόλογο στόχο.

Το έργο του Ιδρύματος έχει διευρυνθεί σημαντικά με κινητήριο δύναμη τη βαθιά εκτίμηση του Paul Lilios για τις ελληνικές του ρίζες και τον σεβασμό του στις ελληνικές αξίες. Μία εντυπωσιακή διαφορά που διακρίνει την ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι η «μεγάλη αγάπη των ομογενών για την Ελλάδα» και όπως επισημαίνει ο ίδιος «υπάρχει μία ισχυρή σύνδεση μεταξύ των μελών της κοινότητας, που δεν έχω συναντήσει σε άλλες εθνικές ομάδες. Πολλοί από εμάς διατηρούμε σχέσεις με τους συγγενείς μας στην Ελλάδα, ακόμη και με τις νέες γενιές της Ελληνικής Διασποράς. Επιπλέον, η κοινή μας θρησκεία παρέχει σε όλους μας ένα κοινό έδαφος που ενώνει όλες τις γενιές», υπογραμμίζει.

Οι γνώσεις και η εμπειρία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του έργου του Ιδρύματος που έχει αναγνωριστεί ως ένας σημαντικός θεσμός της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Το θετικό κοινωνικό αποτύπωμα όλης αυτής της δραστηριότητας αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα διδάγματα όσον αφορά στην κοινωνική προσφορά. Δεν πρόκειται πάντα για το μέγεθος των κεφαλαίων ή την ορατότητα του εκάστοτε οργανισμού στο κοινωνικό γίγνεσθαι, όσο για τη διαιώνιση της επιθυμίας μας να προσφέρουμε στην κοινωνία.

Το Ιδρυμα Ν. Δήμος / Demos Foundation

* Το Ιδρυμα συστάθηκε στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης στις 27 Νοεμβρίου 1964 και ξεκίνησε να λειτουργεί μετά τον θάνατο του Νικόλαου Δήμου το 1966.

* Το Ιδρυμα επιχορηγεί κάθε χρόνο περίπου 25 πανεπιστήμια και κολλέγια, οργανισμούς κοινωνικής προσφοράς, πολιτιστικά και θρησκευτικά ιδρύματα.

* Ο Νικόλαος Δήμος είχε θέσει ως ειδικό όρο στο καταπίστευμά του τη χρηματοδότηση αξιόλογων οργανισμών στην Ελλάδα. Το Ιδρυμα δεν υποστηρίζει οργανισμούς εκτός Ελλάδας.

* Τα χρήματα των δωρεών του Ιδρύματος παρέχουν υποτροφίες σε μαθητές/τριες και φοιτητές/τριες, υποστηρίζουν μικρότερους οργανισμούς που εξυπηρετούν άτομα με αναπηρία ή με μεγάλη οικονομική ανάγκη, και παρέχουν τα μέσα για τη διάσωση ελληνορθόδοξων χειρογράφων και γραπτών. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος επικεντρώνει τις δωρεές του σε τέσσερις βασικούς τομείς:

  1. Κοινωνικές υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας, οι οποίες αποτελούν πρωτοβουλία ιδιωτών και δεν λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.
  2. Πολιτιστικές δραστηριότητες που αποσκοπούν στον εμπλουτισμό ή τη διατήρηση των ελληνικών επιτευγμάτων.
  3. Υποτροφίες σε σχολεία της Ελλάδας.
  4. Σχολεία ειδικού χαρακτήρα για τα οποία δεν διατίθεται κρατική χρηματοδότηση.

Ολα αυτά τα χρόνια το Ιδρυμα Ν. Δήμος έχει δωρίσει περισσότερα από $4.000.000 σε οργανισμούς και σωματεία στην Ελλάδα.


Πηγή: www.ekirikas.com

Σχετικές αναρτήσεις

Εορτασμός στη Βαλτιμόρη για την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα – «Εθνικός Κήρυκας»

i-news24

Δραματική επιστολή Γεωργόπουλου για λύση στην Ομοσπονδία – «Εθνικός Κήρυκας»

i-news24

Ανανεωμένη και ενθουσιώδης η 28η παρέλαση της Βοστώνης – «Εθνικός Κήρυκας»

i-news24
Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας τότε συναινείτε σε αυτό. View more
Accept