ΥΓΕΙΑ

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Zougla

Εάν είστε έγκυος, σκεφτείτε δύο φορές πριν φτιάξετε ένα χάμπουργκερ ή πιάσετε ένα προσυσκευασμένο γλυκό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Environmental International.

Παραδόξως, δεν είναι το φαγητό στο οποίο στοχεύει η έκθεση -ούτε οι πατάτες, τα μπιφτέκια ή ακόμα και τα σέικ και τα κέικ- αλλά αυτό που αγγίζει το φαγητό πριν το φάτε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα δείχνει ότι οι φθαλικές ενώσεις, μια κατηγορία χημικών ουσιών που σχετίζονται με τα πλαστικά, μπορούν να αποβληθούν από τη συσκευασία, ακόμη και από τα πλαστικά γάντια που φορούν οι χειριστές τροφίμων στα τρόφιμα. Μόλις καταναλωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, μέσω του πλακούντα και στη συνέχεια στην κυκλοφορία του αίματος του εμβρύου. Η χημική ουσία μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες και φλεγμονώδη καταρράκτη μέσα στο έμβρυο, σημείωσαν οι ερευνητές.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η έκθεση σε φθαλικές ενώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χαμηλού βάρους γέννησης, πρόωρου τοκετού και διαταραχών ψυχικής υγείας των παιδιών, όπως ο αυτισμός και η ΔΕΠΥ.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη σε έγκυες γυναίκες που δείχνει ότι οι δίαιτες υψηλότερες σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με μεγαλύτερη έκθεση σε φθαλικές ενώσεις, έγραψαν οι συγγραφείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όταν οι μητέρες εκτίθενται σε αυτή τη χημική ουσία, μπορεί να διασχίσει τον πλακούντα και να εισέλθει στην εμβρυϊκή κυκλοφορία», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας Δρ. Sheela Sathyanarayana, παιδίατρος στο University of Washington School of Medicine.

Η ανάλυση περιλάμβανε δεδομένα της μελέτης Conditions Affecting Neurocognitive Development and Learning in Early Childhood (CANDLE) -1.031 έγκυες οι οποίες εγγράφηκαν μεταξύ 2006 και 2011. Τα επίπεδα των φθαλικών ενώσεων μετρήθηκαν σε δείγματα ούρων που συλλέχθηκαν από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούσαν το 10% έως 60% της δίαιτας των συμμετεχόντων, ή το 38,6%, κατά μέσο όρο. Κάθε 10% υψηλότερη διαιτητική αναλογία υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με 13% υψηλότερη συγκέντρωση δι(2-αιθυλεξυλ) φθαλικού εστέρα, ενός από τους πιο συνηθισμένους και επιβλαβείς φθαλικούς εστέρες. Οι ποσότητες φθαλικών αλάτων προήλθαν από δείγματα ούρων που ελήφθησαν από τις γυναίκες στη μελέτη.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, παρασκευάζονται ως επί το πλείστον από ουσίες που εξάγονται από τρόφιμα όπως έλαια, ζάχαρη και άμυλο, αλλά έχουν αλλάξει πάρα πολύ από την επεξεργασία και την προσθήκη χημικών και συντηρητικών για να βελτιώσουν την εμφάνιση ή τη διάρκεια ζωής τους. Αυτά περιλαμβάνουν συσκευασμένα μείγματα κέικ, για παράδειγμα, ή συσκευασμένες τηγανιτές πατάτες, ψωμάκια χάμπουργκερ και αναψυκτικά.

Όταν πρόκειται για γρήγορο φαγητό, τα γάντια που φορούν οι εργαζόμενοι και η αποθήκευση, η προετοιμασία, ο εξοπλισμός ή τα εργαλεία σερβιρίσματος μπορεί να είναι οι κύριες πηγές έκθεσης. Τόσο τα κατεψυγμένα όσο και τα φρέσκα συστατικά υπόκεινται σε αυτές τις πηγές.

Πηγή: www.zougla.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Covid-19: Τι δείχνει η μεγαλύτερη παγκόσμια μελέτη για τις σπάνιες παρενέργειες των εμβολίων – Zougla

i-news24

Πόσο θα κοστίζουν τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία – Zougla

i-news24

ELPEN: Σταθερή δέσμευση η ενίσχυση της απασχόλησης – Zougla

i-news24
Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας τότε συναινείτε σε αυτό. View more
Accept