ΑΓΡΟΤΙΚΑ/ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ

Μαρία Μπελίτου & Ηλίας Καραθόδωρος: Με τα γλυκά αμύγδαλα από το Κιλκίς κατακτούν τις αγορές του κόσμου

Τα παιδιά είναι ίσως το πιο απαιτητικό και δύσκολο καταναλωτικό κοινό, αλλά και οι πιο αυστηροί κριτές. Είναι, όμως, παράλληλα, πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Για τη Μαρία Μπελίτου και τον Ηλία Καραθόδωρο, ζευγάρι στη ζωή, αλλά και στην αγροτική δραστηριότητα, τα παιδιά τους στάθηκαν η αφορμή για να δώσουν νέα πνοή σε μία καλλιέργεια που μετρά ήδη διαδρομή μισού αιώνα.

Στο Πολύκαστρο του Κιλκίς, το ζευγάρι καλλιεργεί αμύγδαλα και σε συνδυασμό με άλλους επιλεγμένους ελληνικούς ξηρούς καρπούς τα μεταποιεί σε βούτυρα καρπών, με το όνομα «Latomi Farm». Με πρώτους δοκιμαστές τα παιδιά, οι ίδιοι βάζουν πλώρη για τις αγορές τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.

«Ξεκινήσαμε την αγροτική μας δραστηριότητα πριν από τρία χρόνια, εν μέσω κορωνοϊού. Ψάχνοντας να βρούμε προϊόντα χωρίς πρόσθετα για τα παιδιά μας, όπως κάθε γονιός, αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε την αγροτική εκμετάλλευση καλλιέργειας αμυγδάλων από την οικογένεια του Ηλία και να τη συνεχίσουμε, ως τρίτη γενιά πλέον. Ακόμη, στόχος μας ήταν να αναδείξουμε τους ελληνικούς ξηρούς καρπούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς στην αγορά υπάρχουν βούτυρα καρπών, αλλά η πρώτη ύλη είναι εισαγόμενη», εξηγεί στην «ΥΧ» η Μαρία.

Έχοντας και οι δύο γεωπονικές σπουδές, ασχολήθηκαν, εκτός των άλλων, και με το τεχνικό κομμάτι της καλλιέργειας. Αντικατέστησαν, λοιπόν, όσες αμυγδαλιές είχαν ανάγκη και έβαλαν και καινούργιες.

«Εφαρμόζουμε το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, με ελάχιστη εφαρμογή φυτοφαρμάκων και σκευάσματα που είναι πάντα εγκεκριμένα σύμφωνα με την καλλιέργεια. Θετικό είναι το γεγονός ότι η καλλιέργεια αμυγδάλου δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες· το μόνο ζήτημα είναι οι καιρικές συνθήκες», τονίζει η Μαρία.

Η φυσική γλυκιά γεύση

Η ποικιλία αμυγδάλου Φυρανιά, που καλλιεργούν η Μαρία και ο Ηλίας και η οποία είναι και αυτή που προϋπήρχε στην αγροτική εκμετάλλευση, είναι ένας από τους λόγους που κάνει τα προϊόντα τους να ξεχωρίζουν, όπως τονίζει η Μαρία.

«Η συγκεκριμένη ποικιλία υπερέχει συγκριτικά με τα άλλα αμύγδαλα γιατί έχει τα περισσότερα φυσικά σάκχαρα, που δίνουν πλούσια γεύση, κάνοντάς την ιδιαίτερα ελκυστική για τους καταναλωτές, αλλά και, κυρίως, είναι πιο αρεστή στα παιδιά. Πολλές φορές λαμβάνουμε σχόλια από το εξωτερικό για τη γεύση των προϊόντων μας, η οποία, χωρίς άλλα πρόσθετα, έχει αυτή την πλούσια γεύση».

Μεταποίηση  

Η μεταποίηση των προϊόντων της οικογένειας ξεκίνησε παράλληλα με την αγροτική της δραστηριότητα, πριν από τρία χρόνια. «Για τη δημιουργία των προϊόντων χρησιμοποιούμε ως βάση το αμύγδαλο το δικό μας και συνεργαζόμαστε και με άλλους παραγωγούς για την παροχή των φουντουκιών και των φιστικιών. Διαθέτουμε, λοιπόν, τέσσερις κωδικούς:
1) Το βούτυρο αμυγδάλου, το οποίο έχει ημίρευστη υφή, με τη φυσική γλυκύτητα των ψημένων αμυγδάλων της ποικιλίας Φυρανιά.
2) Το βούτυρο αμυγδάλου, φουντουκιού και φιστικιού, το οποίο έχει ημίρευστη υφή με υπόγλυκο χαρακτήρα. 3) Το βούτυρο αμυγδάλου και φιστικιού, και αυτό με ημίρευστη υφή και υπόγλυκο χαρακτήρα. 4) Το βούτυρο αμυγδάλου και φουντουκιού με χουρμά και κακάο, το οποίο έχει παχύρευστη υφή, με φυσική γλυκύτητα από το χουρμά, έντονες νότες από φουντούκι και απαλή επίγευση κακάο. Το συγκεκριμένο είναι μία υγιεινή πραλίνα με έναν πολύ ισορροπημένο συνδυασμό συστατικών και έχει κερδίσει τις εντυπώσεις», σημειώνει η Μαρία.

Για τη δημιουργία όλων των προϊόντων τους, αλλά και για να φτάσουν αυτά στις σωστές ποσότητες των συστατικών, η Μαρία και ο Ηλίας συνεργάζονται πάντα με το κατάλληλο εργαστήριο, όπως εξηγεί η πρώτη. Όλα τα προϊόντα της Latomi Farm είναι βραβευμένα από τον διαγωνισμό γευσιγνωσίας Gourmet Exhibition, αλλά και τον παγκόσμιο διαγωνισμό Great Taste Awards.

Προώθηση

Τα βούτυρα καρπών κυκλοφορούν σε όλη την Ελλάδα, σε πάνω από 60 σημεία πώλησης, τα οποία είναι διαθέσιμα στην ομώνυμη ιστοσελίδα της εταιρείας, Latomifarm.gr. Επίσης, τα προϊόντα εξάγονται στην Αυστραλία, το Βέλγιο και τη Γαλλία, ενώ ετοιμάζονται να εισέλθουν και στην αγορά της Ιταλίας.

Όπως τονίζει η Μαρία, «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν βοηθήσει πολύ στην αναγνωρισιμότητα των προϊόντων, καθώς είναι αρκετοί εκείνοι που μας προσεγγίζουν μέσω αυτών».

Επόμενα σχέδια

Στα άμεσα σχέδια της οικογένειας είναι η δημιουργία ενός ακόμη κωδικού, πάντα με βάση το αμύγδαλο που παράγουν. «Σε λιγότερο από μήνα θα έχουμε έτοιμες και μπάρες από τα βούτυρα καρπών», καταλήγει η Μαρία.


Πηγή: www.ypaithros.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Εξισωτική 2024: Με την ΕΑΕ η υποβολή της αίτησης, τίποτα νεότερο χωρίς την πρόσκληση

i-news24

Μέτωπο για τις ελληνοποιήσεις στο μέλι, δράσεις για τους επικονιαστές

i-news24

Ανοιχτές οι επιχειρήσεις του ΣΕΚΛΑ τις Κυριακές 17 και 24 Μαρτίου

i-news24
Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας τότε συναινείτε σε αυτό. View more
Accept