ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Μεγάλη Εβδομάδα πριν το Ελληνορθόδοξο Πάσχα, έχει πάντα δυο σκέλη: Το πρώτο, είναι το θρησκευτικό και πνευματικό, με μαζική παρουσία στους Ιερούς Ναούς, ακόμη και ανθρώπων που δεν το συνηθίζουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Το δεύτερο, είναι αυτό της αγοράς, με γνώμονα το μεγάλο εορταστικό τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα.
Κεντρικό σημείο αναφοράς, ο παραδοσιακός οβελίας και τα πλούσια κρεατικά, σε μια ημέρα που, ακόμη και για τους πιο ευσυνείδητους σε διατροφικά θέματα, όλα επιτρέπονται.
«Πρέπει να φύγουν κάπου στα 200 αρνιά τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο», δηλώνει στον «Εθνικό Κήρυκα» ο ιδιοκτήτης του εμβληματικού κρεοπωλείου «Acropolis» στην 30ή Λεωφόρο της Αστόριας, Ευάγγελος Γκατζώνης. Οι πελάτες του δεν έρχονται μόνο από τη Νέα Υόρκη, αλλά και από συνοικίες του Λονγκ Αϊλαντ και του Κονέκτικατ.
«Η τιμή του οβελία κυμαίνεται φέτος στα 14 δολάρια το πάουντ, μπορεί δηλαδή να κοστίσει συνολικά 300 – 400 δολάρια, ανάλογα και με το βάρος. Από πέρυσι δεν είναι πολύ μεγάλη διαφορά, το θέμα είναι πως έχει ανέβει αρκετά σε σχέση συνολικά με τα λίγα τελευταία χρόνια. Το δε κοκορέτσι είναι στα 9 – 10 δολάρια το πάουντ», τονίζει ο κ. Γκατζώνης.
Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, το σούπερ μάρκετ «Mediterranean» κινείτο σε πασχαλινούς ρυθμούς. Το τσουρέκι, τα τυροκομικά και άλλα είδη βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προτίμησης, με τον ιδιοκτήτη της υπεραγοράς, Βασίλη Τεντολούρη, να επισημαίνει πως το κοινό έχει διάθεση για ένα πλήρες πασχαλινό τραπέζι.
«Κατ’ αρχήν θέλω να ευχαριστήσω το κοινό, διότι βοήθησαν πολύ, αγοράζοντας κανονικά σαν να μην υπάρχει το οικονομικό θέμα. Ο κόσμος ψωνίζει κανονικά, αγοράζει τα πάντα και είμαι πολύ ευχαριστημένος, γιατί πρώτον, η Ομογένεια μας στηρίζει και, δεύτερον, έχουμε καλά προϊόντα. Δεν υπάρχει κάτι που δεν το έχουμε, είμαστε πλήρεις και έχουμε και καλές τιμές. Αγοράζουν τα πάντα: : Από τσουρέκι, φέτα, κεφαλογραβιέρα, σαγανάκια, τα πάντα. Οι τιμές έχουν ανέβει περίπου 10% σε σχέση με πέρυσι», αναφέρει ο κ. Τεντολούρης.
Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης του «Mediterranean Foods» κάλεσε τους καταναλωτές να μην πτοηθούν από την κίνηση, υπενθυμίζοντας πως το κατάστημα παρέχει θέσεις στάθμευσης και το προσωπικό είναι έτοιμο να εξυπηρετήσει.
Ανάλογο σκηνικό εκτυλίσσεται και στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία, όπου στα συνηθισμένα γλυκά προστίθενται και οι κλασικές πασχαλινές δημιουργίες. Ο λόγος, ασφαλώς, για το τσουρέκι αλλά και τις λεγόμενες πασχαλινές μπασκέτες. Στο καφέ – ζαχαροπλαστείο «Λευκός Πύργος» η κίνηση για τις σχετικές παραγγελίες ήταν και φέτος αυξημένη.
«Εχουμε πάρα πολύ δουλειά αυτήν την εβδομάδα. Ο κόσμος έρχεται, αγοράζει τσουρέκια, μπασκέτες για τα βαφτιστήρια. Υπάρχει κίνηση. Θα έλεγα ότι προτιμούν τα τσουρέκια τα στρογγυλά με το αυγό. Εμείς επιλέξαμε να μην αλλάξουμε τις τιμές και, εξ όσων έχουμε δει, σε σχέση με άλλα ζαχαροπλαστεία, είμαστε σε χαμηλότερα επίπεδα», δηλώνει στον «Ε.Κ.» η Ελένη Νάστου, συνεργάτις της ιδιοκτήτριας Γιούλης Πανταζή.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, που η Κυριακή του Πάσχα θεωρείται κυρίως οικογενειακή γιορτή ή αφορμή για επίσκεψη, ένα μεγάλο κομμάτι του κοινού θα επιλέξει να γευτεί τον πασχαλινό οβελία στο εστιατόριο. Στο «Telly’s Taverna» η Νταϊάνα Λοϊσέλ και οι συνεργάτες της θα βρίσκονται στο πόστο τους από τις 6 το πρωί.
«Εχουμε κρατήσεις πάρα πολλές. Εχουμε αρνιά στη σούβλα, κοντοσούβλι, πασχαλινά αυγά, τσουρέκια και αυτά τα παραδοσιακά. Δεν θα έχουμε pre-fix, έχουμε a la carte αλλά και το κανονικό το μενού. Παρότι έχουν ακριβύνει τα κόστη, επιλέξαμε να μείνουμε σταθεροί», τονίζει η κ. Λοϊζέλ.
Τέλος, για όλους όσοι θελήσουν να ολοκληρώσουν την πασχαλινή γιορτή με μια απογευματινή έξοδο, υπάρχουν ελληνικά μαγαζιά που θα την συνδυάσουν με το μεξικανικό Cinco de Mayo, όπως το Jaguar Cafe.
«Εμείς κάνουμε ένα event, το Pasca De Mayo. Θα έχουμε αρνί στο φούρνο και τα παραδοσιακά tacos που κάνουν οι Μεξικάνοι. Θα έχουμε ειδική προσφορά για μαργαρίτες, κρασί, σαγκρίες και θα φτιάξουμε και λουκουμάδες και τσούρος», αναφέρει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Ορφανός.
Πηγή: www.ekirikas.com