Ανακούφιση μετά την αναστάτωση για τη διακοπή φυσικού αερίου της Gazprom προς την Ελλάδα

i-news24
Read Time:1 Minute, 43 Second

Ανακούφιση μετά την αναστάτωση για τη διακοπή φυσικού αερίου της Gazprom προς την Ελλάδα

Λόγω συντήρησης του αγωγού η ρωσική Gazprom σταματά τις ροές φυσικού αερίου προς την Ελλάδα από σήμερα και έως τις 27 Ιουνίου.

Η είδηση για διακοπή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ελλάδα προκάλεσε αναστάτωση σε φορείς και επιχειρήσεις του χώρου της ενέργειας, δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο όπως έγινε γρήγορα γνωστό επρόκειτο για μια προκαθορισμένη διακοπή από την Gazprom.

Πληροφορίες από την ενεργειακή αγορά αναφέρουν ότι η διακοπή δεν είναι αιφνίδια αλλά υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση και χρονικό περιθώριο για να διασφαλιστεί η τροφοδοσία της χώρας με υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι η Gazprom έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε μείωση της ροής ή σε πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας ευρωπαϊκών χωρών, ύστερα από την εισβολή στην Ουκρανία, δημιουργεί εύλογη ανησυχία. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τα σενάρια που έχουν τεθεί στο τραπέζι ήδη από την αρχή της κρίσης περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από αρμόδιες πηγές, η εβδομαδιαία διακοπή που ξεκινά σήμερα (Τρίτη 22/6), οφείλεται στην ετήσια προγραμματισμένη συντήρηση του Turk Stream και δεν αναμένεται να επηρεάσει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τροφοδοσία της χώρας θα συνεχιστεί μέσω των υπόλοιπων συμβάσεων αερίων αγωγού (κυρίως μέσω του αγωγού ΤΑΡ) και με υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Ρεβυθούσα όπου έχει ληφθεί μέριμνα να υπάρχουν υψηλά αποθέματα.

Πέραν αυτών οι γραμμές άμυνας της χώρας που μπορούν να υποκαταστήσουν την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, περιλαμβάνουν την μεγιστοποίηση συμμετοχής των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και τη χρήση πετρελαίου ντήζελ αντί για φυσικό αέριο στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 1,7 γιγαβάτ που έχουν δυνατότητα λειτουργίας με εναλλακτικό καύσιμο.

Εξάλλου τον επόμενο μήνα αναμένεται η νέα πλωτή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα που αυξάνει τη χωρητικότητα αποθήκευσης του σταθμού, σε περισσότερα από 380.000 κυβικά μέτρα (από 225.000 που είναι τώρα). Η προσθήκη της δεξαμενής αυξάνει επίσης την ευελιξία της αλυσίδας εφοδιασμού με ΥΦΑ.

To άρθρο Ανακούφιση μετά την αναστάτωση για τη διακοπή φυσικού αερίου της Gazprom προς την Ελλάδα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αλεξια Κωνσταντοπουλου

Next Post

Ο πιωμένος Κλέι Τόμπσον σκόρπισε άφθονο γέλιο! «Γκρέμισε» οπαδό και του έπεσε το δαχτυλίδι του πρωταθλητή

Ο Κλέι Τόμπσον θα δει τις επόμενες ημέρες όσα έκανε στην παρέλαση των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς -υπό την επήρεια αλκοόλ- και θα γελάσει με τον εαυτό του. Ο Κλέι Τόμπσον προσέφερε άφθονο γέλιο στην παρέλαση των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Το αλκοόλ… έρεε τις τελευταίες ημέρες στους πρωταθλητές ΝΒΑ, με τον […]
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!
Αρέσει σε %d bloggers: