Όσα πρέπει να ξέρουμε για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Πόσες αιτήσεις από μια οικογένεια, ποιες συσκευές αφορά και ποιοι δεν έχουν δικαίωμα;

i-news24
Read Time:2 Minute, 44 Second

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αντικατάσταση ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, αφού αύριο, Τρίτη, ανοίγει η πλατφόρμα των αιτήσεων από τους πολίτες, όπως ανακοίνωσαν σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα θα τρέξει άμεσα αφού μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αιτήσεων θα χρειαστεί ένα σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να γίνει η αξιολόγηση με την 16η Σεπτεμβρίου να είναι η τελική ημερομηνία όπου οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν και εξαργυρώσει την επιδότησή τους.

Ποια είναι όμως τα σημεία που θα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι και ποια η διαδικασία μέχρι να μπουν στο πρόγραμμα;

Έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει ο δικαιούχος της επιδότησης, χωρίς να υπάρχει δέσμευση εάν αφορά την κύρια ή την δευτερεύουσα ή ιδιόκτητη ή μισθωμένη. Ενώ το ποσοστό επιδότησης αφορά αυστηρά την αντικατάσταση της παλαιάς συσκευής και όχι άλλες χρεώσεις όπως μεταφορά, εγκατάσταση ή τόκοι από δόσεις κλπ. Επίσης σημαντική προϋπόθεση είναι για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής είναι  να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη και φυσικά να γίνει η αντικατάσταση στην ίδια οικία, δηλαδή να μην αποσυρθεί μια συσκευή από το εξοχικό και να αγοραστεί μια νέα στην κύρια κατοικία. Τέλος, οι προς ανακύκλωση συσκευές πρέπει να είναι άρτιες ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απεγκατάσταση να πραγματοποιηθεί από πιστοποιημένο τεχνικό εγκατάστασης συσκευών κλιματισμού.

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι κάνουν αίτηση

Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε Φυσικό Πρόσωπο έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει μία και μόνο αίτηση που αφορά μία και μόνο κατοικία, ενώ αντίστοιχα και για την κάθε κατοικία υπάρχει η δυνατότητα υποβολής μιας αίτησης από ένα φυσικό πρόσωπο.

Τι ισχύει για τις κατοικίες για τις οποίες θα γίνουν αιτήσεις:

  • Αποτελεί την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του αιτούντος (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη).
  • Διαθέτει ενεργή, οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας του αιτούντος.

Σημειώνεται πως υπάρχει η δυνατότητα ενός ζευγαριού να κάνουν αιτήσεις και οι δύο, το ένα μέλος για την κύρια και το άλλο για τη δευτερεύουσα κατοικία της οικογένειας, εφόσον οι αιτήσεις υποβάλλονται από διαφορετικά Φυσικά Πρόσωπα (Υπόχρεο και, Σύζυγο/ΜΣΣ) του ίδιου νοικοκυριού και φυσικά εφόσον εφόσον καλύπτονται οι λοιπές προϋποθέσεις.

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση

Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα Φυσικά Πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί προ της 1ης Ιανουαρίου 2005 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Για να υποβάλλει αίτηση ένα Φυσικό Πρόσωπο θα πρέπει να διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καθώς και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του και να έχει υποβάλει Ε1 για το 2020.

Ποιοι δεν είναι επιλέξιμοι

Όσοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2020) ως κάτοικοι εξωτερικού.

  • Όσοι κατά το έτος αναφοράς (2020) υπέβαλλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (συγκεκριμένα ως Υπόχρεος και Σύζυγος/ΜΣΣ), εφόσον το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο της δήλωσης ήταν κατά έτος αυτό κάτοικος εξωτερικού.
  • Τα εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλουν αυτόνομα δήλωση (δηλ. δεν είναι υπόχρεοι σε δική τους ατομική δήλωση) δε δύναται να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Next Post

Τουρκία: Οργιάζουν οι φήμες για capital controls και πρόωρες εκλογές

Με την οικονομία να βυθίζεται κάθε μέρα και περισσότερο, στην Τουρκία όλο και αυξάνονται τα σενάρια για capital controls αλλά και πρόωρες εκλογές. Τουρκικά ΜΜΕ δεν αποκλείουν η απόφαση Ερντογάν για κάλπες να ανακοινωθεί άμεσα. Παρόλο που οι δημοσκοπήσεις κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς […]
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!
Αρέσει σε %d bloggers: