Μελανσόν: «Να τηρηθεί η παράδοση με την ψήφο εμπιστοσύνης στην Εθνοσυνέλευση – Η Μπορν θα ηττηθεί»

i-news24
Read Time:1 Minute, 47 Second

Μελανσόν: «Να τηρηθεί η παράδοση με την ψήφο εμπιστοσύνης στην Εθνοσυνέλευση - Η Μπορν θα ηττηθεί»

Ο ηγέτης της Αριστεράς στη Γαλλία, Ζαν-Λικ Μελανσόν, καλεί την πρωθυπουργό, Ελιζαμπέτ Μπορν, να τηρήσει την παράδοση και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της νεοεκλεγείσας Εθνοσυνέλευσης.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν τόνισε σήμερα Δευτέρα (20.6.2022 ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την πλειοψηφία μετά τις βουλευτικές εκλογές και πως η Μπορν «θα ηττηθεί» στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι τα κόμματα που απαρτίζουν την αριστερή συμμαχία Nupes θα έπρεπε να σχηματίσουν από κοινού μία κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία θα ήταν η δεύτερη σε μέγεθος στην Εθνοσυνέλευση, μετά τους κεντρώους του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η πρόταση αυτή, εξήγησε, βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι, ξεχωριστά η κοινοβουλευτική ομάδα του κάθε κόμματος (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστές) θα είχε λιγότερα μέλη από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν.

Τα επίπεδα αποχής

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Harris τόσο οι ψηφοφόροι της παράταξης Μακρόν, όσο και οι ψηφοφόροι της παράταξης Μελανσόν στη μεγάλη τους πλειονότητα, περίπου οι οχτώ στους δέκα, αρνήθηκαν στο δεύτερο γύρο να ψηφίσουν υποψήφιο του ακροδεξιού κόμματος της Λεπέν, όταν ο δικός τους υποψήφιος δεν είχε προκριθεί.

Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών προτίμησαν ωστόσο την αποχή. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Monde, αυτοί που στον πρώτο γύρο ψήφισαν υπέρ της αριστερής συμμαχίας του Μελανσόν και στον δεύτερο γύρο έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα υποψήφιο της παράταξης Μακρόν και ένα της Λεπέν, προτίμησαν, σε ποσοστό 45% την οδό της αποχής. Το 31% ψήφισε υπέρ της παράταξης Μακρόν, ενώ ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό, το 24% , προτίμησε την ψήφο στην Λεπέν.

Αντιστοίχως αυτοί που στον πρώτο γύρο ψήφισαν υπέρ της παράταξης Μακρόν και στον δεύτερο γύρο έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε υποψήφιους του Μελανσόν και της Λεπέν, προτίμησαν, σε ποσοστό 48% την αποχή, έναντι 34% που προτίμησε τον υποψήφιο του Μελανσόν και 18% που προτίμησε τον υποψήφιο της Λεπέν.

Επίσης από τις 108 εκλογικές περιφέρειες που μονομαχήσαν οι παρατάξεις Μακρόν και Λεπέν, η τελευταία κέρδισε τις 62, ενώ στις 62 περιφέρειες που αναμετρήθηκαν υποψήφιοι του Μελανσόν και της Λεπέν η ακροδεξιά κέρδισε τις 33.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Μελανσόν: «Να τηρηθεί η παράδοση με την ψήφο εμπιστοσύνης στην Εθνοσυνέλευση – Η Μπορν θα ηττηθεί» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Κωνσταντινος Μακρης

Next Post

Δώσε Αξία στα Σκουπίδια σου

Ξεκίνησε η ενημερωτική εκστρατεία ευαισθητοποίησης του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου και της Περιφέρειας Αττικής για την Πράσινη Μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία. Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), υλοποιείται στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνίας […]
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!
Αρέσει σε %d bloggers: