Προκαλεί Αμερικανός διπλωμάτης: Η Τουρκία έχει δίκιο για την ένταση στο Αιγαίο

i-news24
Read Time:2 Minute, 19 Second

Προκαλεί Αμερικανός διπλωμάτης: Η Τουρκία έχει δίκιο για την ένταση στο Αιγαίο

Σε άκρως προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο πρώην ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, σχετικά με την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Όπως ανέφερε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, μπορεί η αξίωση της Ελλάδας για τα 12 μίλια εναέριου χώρου να μην απαγορεύεται νομικά, ωστόσο πρόκειται για παράλογο γεωπολιτικά αίτημα, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο.

«Παρακολουθώ την περιοχή του Αιγαίου εδώ και 40 χρόνια. Η θέση της Τουρκίας είναι πιο δικαιολογημένη για τα προβλήματα στο Αιγαίο. Η Τουρκία έχει δίκιο σε πολλά θέματα, από το 1914 έως τη Λωζάνη για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών, από τη Συμφωνία του Παρισιού του 1948 μέχρι τις διεκδικήσεις της Ελλάδας για τα 10 μίλια εναέριου χώρου και τα 6 μίλια στη θάλασσα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζέφρι.

Στη συνέχεια, όμως, ο Αμερικανός διπλωμάτης παραδέχεται ότι ορισμένες ενέργειες της Τουρκίας -κοινώς, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου- μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα νόμιμα δικαιώματά της.

«Η αξίωση των 12 μιλίων από την Ελλάδα “κλειδώνει” την Τουρκία στη δική της περιοχή. Αν και δεν απαγορεύεται νομικά, δεν είναι γεωπολιτικά λογικό αίτημα, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι χώρες για ειρήνη στο Αιγαίο. Η Τουρκία βρίσκεται σε πιο δικαιολογημένη θέση σε σχέση με την Ελλάδα», σημείωσε ο Τζέφρι.

Και πρόσθεσε: «Αλλά το πρόβλημα είναι ότι ορισμένες ενέργειες στις οποίες εμπλέκεται ή λέγεται ότι εμπλέκεται η Τουρκία μπορεί να θέσουν σε μπελάδες τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας. Σύμφωνα με κάποιες ελληνικές αναφορές, τουρκικά αεροπλάνα βρίσκονται κατά καιρούς σε ελληνικό έδαφος. Και δεν εννοώ τον εναέριο χώρο που λέει η Ελλάδα με την αξίωση των 10 μιλίων».

Πάντως, ο πρώην ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία τονίζει ότι η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τη θέση της στο Αιγαίο. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, η Τουρκία βρίσκεται ήδη σε πιο πλεονεκτική θέση νομικά και δεν πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα κανένας μοχλός για τους ισχυρισμούς ότι απειλείται», υπογραμμίζει.

Τέλος, ο Τζέφρι αναφέρθηκε και στις στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη και δήλωσε:

«Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε πολύ για τη συγκέντρωση βάσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 υπήρχαν περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα και ο αριθμός δεν αυξήθηκε, αντίθετα μειώθηκε. Η βάση υποβρυχίων στην Κρήτη ήταν εκεί για πολλά χρόνια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανοιχτές στο να μοιράζονται στρατιωτικές βάσεις με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και η Ελλάδα είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, δεν μπορώ να το συμβιβάσω αυτό με την πρόσφατη συμφωνία ασφαλείας της Γαλλίας με την Ελλάδα». 

 

To άρθρο Προκαλεί Αμερικανός διπλωμάτης: Η Τουρκία έχει δίκιο για την ένταση στο Αιγαίο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Καρολινα Μισελ

Next Post

Τραυματίστηκε σοβαρά Έλληνας αθλητής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα beach handball

Ώρες αγωνίας έζησαν όσοι βρέθηκαν στο Karteros Beach Sports Center, όταν Έλληνας αθλητής της Εθνικής ομάδας Εφήβων του beach handball συγκρούστηκε με αντίπαλο παίκτη της Ουρουγουάης με αποτέλεσμα να μείνει στο έδαφος για αρκετή ώρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Creta24, o αθλητής της εθνικής μας ομάδας στο beach handball, Δημήτρης […]
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!
Αρέσει σε %d bloggers: