Το πόρισμα της ΡΑΕ για το ρεύμα – Στο στόχαστρο τα υπερκέρδη των εταιρειών (videο)

i-news24
Read Time:2 Minute, 13 Second

Σε μισό δισ. ευρώ -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ανέρχονται τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας τα οποία θα φορολογηθούν με συντελεστή 90%. Το ποσό που θα προκύψει θα επιστραφεί ως επιδότηση ρεύματος προς όλους τους καταναλωτές.

Ύστερα από τη φημολογία και τη σεναριολογία, ημερών, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας, το ύψος των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΡΑΕ υπολόγισε το αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους που αποκόμισαν οι εταιρίες ενέργειας από τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος τα οποία έστειλαν στους καταναλωτές και βρήκε πως το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 927,54 εκατ €, από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν 335,99 εκατ€ που αντιστοιχούν στις εκπτώσεις που έδωσε η ΔΕΗ προς τους πελάτες της.

Το ποσό των των 591,45 εκατ €, που προκύπτει και πάλι δεν είναι το τελικό καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας εξετάζεται να αφαιρεθούν και οι εκπτώσεις που έδωσαν τόσο η ΔΕΗ όσο και οι υπόλοιποι πάροχοι για τα σταθερά τιμολόγια που εκτιμάται ότι αντιστοιχούν στο 5-20% της κατανάλωσης ενέργειας.

Όταν και οι εκπτώσεις αυτές υπολογισθούν και αφαιρεθούν, θα προκύψει το τελικό πόσο το οποίο θα φορολογηθεί ως έκτακτο τέλος με συντελεστή 90%. Κυβερνητικές πηγές, εκτιμούν ότι το προς φορολόγηση ποσό μπορεί να φτάσει και στα 500 εκατ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε πως: «Κάνουμε πράξη τη δέσμευση μας να επιστρέψουν στον Κρατικό προϋπολογισμό υπερβάλλοντα έσοδα από τους παραγωγούς Ηλεκτρικής Ενέργειας με μία διαδικασία η οποία είναι και τεχνοκρατικά άρτια αλλά και νομικά στερεή έτσι ώστε αυτοί οι παραγωγοί που όντως έβγαλαν υπερβάλλοντα έσοδα αυτή την περίοδο να στηρίξουν και αυτοί με τον τρόπο τους την κοινωνία και την εθνική προσπάθεια για να μειώσουμε την επίπτωση της αύξησης των τιμών».

Για πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στο πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη, κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες στη κυβέρνηση και βλέπει προσπάθεια να χαμηλώσει ο «φορολογικός πήχης» για τις εταιρίες ενέργειας. Όπως δήλωσε στο “Ράδιο Θεσσαλονίκη”: «ενάμιση μήνα πριν, παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός υπερκέρδη και ενάμιση μήνα τώρα παίζουν την κολοκυθιά. Ο στόχος τους τελικά δεν είναι να δείξουν πόσα κερδίσανε στην πηγή και να τα φορολογήσουν στην πηγή. Είναι να τα διανείμουν οι εταιρείες, να τα διαχειριστούν, να εμφανίσουν αποσβέσεις και μετά να πούνε στο τέλος της ημέρας, ψίχουλα υπάρχουν για να φορολογήσουμε».

«Η πολυδιαφημισμένη από τον Πρωθυπουργό φορολόγηση με 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, θα γίνει με… εκπτώσεις. Δεν θα φορολογηθεί το συνολικό ποσό των 930 εκ. ευρώ αλλά υποπολλαπλάσιο», δήλωσε ο τομεάρχης ενέργειας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Δούκας.

Τα έκτακτα έσοδα, που θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο, θα επιστρέψουν ως επιδότηση ρεύματος προς όλους τους καταναλωτές, αφού θα χρηματοδοτήσουν το Εθνικό Σχέδιο Στήριξης.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος

Next Post

Ουκρανία: Ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων με τραυματισμένους μαχητές του Αζοφστάλ, προτείνει το Κίεβο

Ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με τους βαριά τραυματισμένους υπερασπιστές του Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη προτείνει η Ουκρανία στη Μόσχα.  Την είδηση έκανε γνωστή η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, αρμόδια για ανθρωπιστικά θέματα, Ιρίνα Βερεσούκ. «Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», πρόσθεσε στην ανάρτησή της στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τη Βερεσούκ, […]
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!
Αρέσει σε %d bloggers: