Αδιέξοδο στην Ε.Ε. για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Νέο «όχι» από την Ουγγαρία

i-news24
Read Time:2 Minute, 40 Second

Αδιέξοδο στην Ε.Ε. για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Νέο «όχι» από την Ουγγαρία

Η Ουγγαρία έχει… στυλώσει τα πόδια και επιμένει να χαρακτηρίζει τις προτάσεις της Ε.Ε. για το νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, «απαράδεκτο». Και κάπως έτσι, η Ευρώπη είναι ξανά σε αδιέξοδο ενώ η ενεργειακή κρίση μαίνεται.

Το ενδεχόμενο συμφωνίας της Ε.Ε. για το 6ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία, στο οποίο περιλαμβάνεται και το σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, απομακρύνεται κατά τουλάχιστον μια εβδομάδα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι συζητήσεις για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα το θέμα του ρωσικού πετρελαίου θα συζητηθεί σε επίπεδο πρεσβευτών (Coreper) και στις 16 Μαΐου στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Το μεγαλύτερο «φρένο» στην επίτευξη συμφωνίας είναι η Ουγγαρία, καθώς και η Σλοβακία και η Βουλγαρία που ζητούν εγγυήσεις για την ενεργειακή τους ασφάλεια. Η Ουγγαρία, μεταξύ άλλων, ζητά από την ΕΕ να χρηματοδοτήσει τις υποδομές που θα χρειαστεί η χώρα για να μπορέσει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο ως το τέλος του 2024, αν και επιμένει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Ανάλογα αιτήματα προβάλουν και η Σλοβακία και η Βουλγαρία. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δυσκολίες δεν αναμένεται να επιλυθούν πριν από τις 18 Μαΐου, όταν η Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιό της για τη σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ το «REPowerEU». Στο σχέδιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η οικονομική στήριξη που ζητά η Ουγγαρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ κατέστησε σαφές ότι η συνάντηση της προέδρου της Επιτροπής με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη δεν αφορούσε χρονοδιαγράμματα, αλλά επικεντρώθηκε στα ζητήματα που σχετίζονται με τις ενεργειακές υποδομές της χώρας και τα διυλιστήρια.

Μετά τη συνάντηση, η Ουγγαρία επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το πακέτο κυρώσεων μέχρι να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της. Παράλληλα, ο Ερίκ Μαμέρ επισήμανε ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η Ουγγαρία και άλλες χώρες έχουν σημαντική εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και ότι βρίσκονται σε μια ειδική κατάσταση που απαιτεί «ειδικές λύσεις». Ανέφερε, επίσης, ότι η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ηγετών των περιφερειακών χωρών. που ανήγγειλε η πρόεδρος της Επιτροπής, θα πραγματοποιηθεί όταν θα υπάρξει πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το 6ο πακέτο κυρώσεων αφαιρέθηκε η πρόταση για απαγόρευση της μεταφοράς πετρελαίου σε τρίτες χώρες από πλοία με ευρωπαϊκή σημαία. Αυτό συνέβη διότι έγινε κατανοητό ότι τρίτες δυνάμεις δεν επρόκειτο να λύσουν το εμπάργκο.

Αμετακίνητη η Ουγγαρία

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πετρελαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα κατέστρεφε την ουγγρική οικονομία και δεν προσφέρει λύση στα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργούσε στην Ουγγαρία, δήλωσε στο μεταξύ ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Ο Σιγιάρτο δηλώνει σε βίντεο που ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook πως, μετά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κάποια λύση, έτσι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί μια συμφωνία για πετρελαϊκό εμπάργκο θα ήταν αν αυτό εφαρμοζόταν στο πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης και εξαιρούνταν πλήρως όλες οι αποστολές ρωσικού πετρελαίου μέσω πετρελαιαγωγών.

To άρθρο Αδιέξοδο στην Ε.Ε. για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Νέο «όχι» από την Ουγγαρία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Μαιρη Καλουτσακη

Next Post

Νέο γεωτρύπανο στέλνει στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη την προκλητική της τακτική σε πολλά ζητήματα με το νέο επεισόδιο να αφορά την Ανατολική Μεσόγειο.  Όπως ανακοινώθηκε, το 4ο γεωτρύπανο που θα αποκτήσει η Άγκυρα δεν θα κατευθυνθεί όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί στην Μαύρη Θάλασσα αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο.  Το γεωτρύπανο θα φτάσει στην Τουρκία […]
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!
Αρέσει σε %d bloggers: