Ευάλωτοι οι άμαχοι πρόσφυγες και τα παιδιά από την Ουκρανία στους διακινητές ανθρώπων

i-news24
Read Time:1 Minute, 47 Second

Ευάλωτοι οι άμαχοι πρόσφυγες και τα παιδιά από την Ουκρανία στους διακινητές ανθρώπων

Τα περισσότερα από 2 εκατ. παιδιά που έχουν φύγει από την Ουκρανία, μαζί με τους άμαχους πολίτες, είναι ευάλωτα απέναντι στους διακινητές ανθρώπων, ενώ ψάχνουν ένα ασφαλές μέρος για να ζήσουν την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στη χώρα τους.

Αυτό αναφέρει μια νέα έκθεση που δόθηκε σήμερα Τρίτη (10.5.2022) στη δημοσιότητα, με την οποία ζητείται να καταγράφονται τα θύματα αμάχων και ιδίως τα ασυνόδευτα παιδιά που φεύγουν από την Ουκρανία. Μάλιστα, σύμφωνα με την αναφορά, έκτασης 42 σελίδων, της La Strada, μιας ολλανδικής οργάνωσης καταπολέμησης της διακίνησης ανθρώπων, πάνω από 2 εκατ. παιδιά έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους.

«Οι άνθρωποι που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, είναι εξαιρετικά ευάλωτοι και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής εκμετάλλευσης και (καταναγκαστικής) εργασίας, ενώ εγκληματικές οργανώσεις και ασυνείδητοι άνθρωποι επωφελούνται από την κρίση» αναφέρουν η La Strada μαζί με τη βρετανική Freedom Fund στην ανακοίνωσή τους.

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις εμπορίας ανθρώπων μετά την έναρξη του πολέμου «και είναι πιθανόν να αυξηθεί ο κίνδυνος στο άμεσο μέλλον, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται», αναφέρεται στην έκθεση.

Η μελέτη βασίζεται κυρίως στις έρευνες οι οποίες έγιναν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο με τη βοήθεια του ΟΗΕ και σε συνεντεύξεις με διάφορους παράγοντες. Οι δύο οργανώσεις ζητούν να ληφθούν «κατεπειγόντως» μέτρα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις διεθνείς υπηρεσίες ώστε να καταγραφούν οι πρόσφυγες και να διασφαλιστεί ότι θα αποκτήσουν γρήγορα πρόσβαση σε μέτρα προστασίας. Θα πρέπει κυρίως να ταυτοποιηθούν και να καταγραφούν «το συντομότερο δυνατόν» οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και τα παιδιά που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους.

Οι ερευνητές προτρέπουν τις χώρες να συνεργαστούν για να εντοπιστούν τα αγνοούμενα παιδιά και να εισάγουν υποχρεωτικούς ελέγχους για τους ασυνόδευτους ανήλικους. Ζητούν επίσης να μην γίνονται υιοθεσίες, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών, αλλά αντιθέτως να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην επανένωση με τις οικογένειές τους.

Σε άλλες ευάλωτες ομάδες, όπως στις γυναίκες, τους μη Ουκρανούς πολίτες και τους Ρομά θα πρέπει να δοθούν οι κατάλληλες πληροφορίες για τους κινδύνους που διατρέχουν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Ευάλωτοι οι άμαχοι πρόσφυγες και τα παιδιά από την Ουκρανία στους διακινητές ανθρώπων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Κωνσταντινος Μακρης

Next Post

Εικοσαήμερη αποχή ξεκινούν οι συμβολαιογράφοι από τις 30 Μαΐου

Εικοσαήμερη απόχη από 30.5.2022 μέχρι τις 20.6.2022 αποφάσισαν, με μεγάλη πλειοψηφία, οι συμβολαιογράφοι της Αθήνας, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου. Η Γενική Συνέλευση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων, αποφάσισε εικοσαήμερη αποχή από τις 30.5.2022 μέχρι τις 20.6.2022 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Κτηματολογίου να καταστήσει υποχρεωτική […]
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!
Αρέσει σε %d bloggers: