Κορονοϊός: Εμβολιαστική εξόρμηση στη βόρεια Ελλάδα – Ποιες περιοχές αφορά

i-news24
Read Time:2 Minute, 50 Second

Κορονοϊός: Καταργούνται τα lockdown - Συνεχίζεται η εμβολιαστική εξόρμηση στη βόρεια Ελλάδα

Από σήμερα Σάββατο (09.10.2021) η χώρα κάνει το πρώτο βήμα σε μια σταδιακή και μακρά επιστροφή στην κανονικότητα με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην διασκέδαση, δίνοντας μια «ανάσα» ελευθερίας σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Η επιστροφή στην κανονικότητα, όμως, θα επιτευχθεί, μόνο με τον εμβολιασμό της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού της χώρας, σε βάθος των επόμενων κρίσιμων μηνών. Γι’ αυτό και η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται γοργά σε απομακρυσμένες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, που έχουν καταγράψει σημαντικά χαμηλό ποσοστό στους εμβολιασμούς.

Η κατάργηση των lockdown στις κόκκινες περιοχές, που σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα αφορά σε νομούς στη βόρεια Ελλάδα, αποτελεί μια κυβερνητική επιλογή με τη σύμφωνη γνώμη των επιστημόνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Ήρθε ως αποτέλεσμα της ανόδου του συνολικού αριθμού των εμβολιασμένων πολιτών στην Ελλάδα, αν και υπάρχει δρόμος μέχρι να επιτευχθεί ο προσδοκώμενο ποσοστό ανοσίας.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, o Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, τονίζει ότι πρέπει να αυξήσουμε την θωράκιση του πληθυσμού ενόψει του χειμώνα:

«Όσο γίνεται περισσότερο, πρέπει να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη και κυρίως στους άνω των 65. Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι ανεμβολίαστοι πως σε κάποια φάση θα κολλήσουν. Είναι τόσο μολυσματικός ο ιός που μέσα στον επόμενο χειμώνα δεν θα γλιτώσουμε. Κι αυτή θα είναι και η λύση της πανδημίας. Μέσα στην ερχόμενη χρονιά θα είμαστε όλοι, εμβολιασμένοι και νοσήσαντες. Θα φτάσουμε σε ένα επίπεδο που θα γίνει ενδημικό. Δηλαδή όπως είμαστε με τη γρίπη. Εκεί θα πάμε. Είτε με εμβολιασμούς, είτε με νόσηση», επισημαίνει ο ειδικός.

Παράλληλα, στη διαδικασία της καλύτερης θωράκισης του πληθυσμού αλλά και του συστήματος υγείας της χώρας, μπαίνει και η τρίτη δόση, η οποία θα προστατεύσει τους περισσότερο ευάλωτους συνανθρώπους μας, από την διαπιστωμένη μείωση της ανοσολογικής απάντησης των εμβολίων κατά της Covid-19.

Ωστόσο, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν και κυρίως η επέκταση των εμβολιασμών ανάμεσα σε πολίτες, που προς το παρόν έχουν φανεί διστακτικοί ακόμη και για την πρώτη δόση του εμβολίου. Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές επικεντρώνονται τώρα στη βόρεια Ελλάδα, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού δεν ξεπερνούν το 50% κατά μέσο όρο, ανά περιφερειακή ενότητα.

Κινητά συνεργεία εμβολιασμών εξορμούν στη βόρεια Ελλάδα

Η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζει τις εξορμήσεις της σε απομακρυσμένες περιοχές, σύμφωνα με την ενημέρωση του γενικού γραμματέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους.

Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 2 μήνες και έχουν εμβολιαστεί μέσω αυτού, περισσότερα από 10.000 άτομα. Η επιχείριση στοχεύει κυρίως περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Την επόμενη εβδομάδα κινητά συνεργεία από τα Κέντρα Υγείας της βόρειας Ελλάδας, με τη συμβολή Κινητής Μονάδας από το «Χαμόγελο του Παιδιού», θα βρίσκονται στη Μακεδονία και τη Θράκη και θα επισκεφθούν τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, ώστε να τους δώσουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν.

Συγκεκριμένα, τα κινητά συνεργεία θα βρεθούν στις εξής περιοχές:

  • Τρίτη 12/10 σε απομακρυσμένα χωριά της Πιερίας, του Κιλκίς και της Ξάνθης,
  • Τετάρτη 13/10 στη Δράμα και στην Πέλλα
  • Πέμπτη 14/10 σε απομακρυσμένα χωριά της Φλώρινας και των Σερρών. 

«Υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα με ώρες ανά χωριό, το οποίο θα ανακοινώσουμε και στην πορεία. Το πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί από τους τοπικούς παράγοντες και τους δημάρχους. Έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία. Έχουμε ζητήσει την βοήθειά τους και στην ενημέρωση του κοινού και στην κινητοποίηση των πολιτών και ευελπιστούμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα», τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πηγή: iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

To άρθρο Κορονοϊός: Εμβολιαστική εξόρμηση στη βόρεια Ελλάδα – Ποιες περιοχές αφορά δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Κωνσταντινος Μακρης

Next Post

Μίκης Θεοδωράκης: Τελέστηκε το 40ημερο μνημόσυνο – Παρούσα και η Μαργαρίτα

Σαράντα ημέρες πέρασαν από τη στιγμή που ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αιωνιότητα και στα Χανιά τελέστηκε σήμερα (09.10.2021) το μνημόσυνό του, όπου πλήθος κόσμου βρέθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου για να τον τιμήσει. Στο μνημόσυνο, εκ μέρους της οικογένειας του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, παρέστη η κόρη […]
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!
Αρέσει σε %d bloggers: