Ν. Μηταράκης: Θα πρέπει να περιμένουμε από την ΕΕ να κάνει πολύ περισσότερα στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων

i-news24
Read Time:1 Minute, 35 Second

Tην ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό τόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο σημειώνοντας παράλληλα ότι «το νέο Σύμφωνο πρέπει να είναι πιο επιθετικό στο θέμα της αλληλεγγύης. Η μεταναστευτική πίεση δεν αποτελεί πρόκληση μόνο για τις χώρες της πρώτης υποδοχής αλλά και για ολόκληρη την Ένωση».

Ειδικότερα, ο κ. Μηταράκης ανέφερε: «H Eυρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μεταναστευτική πίεση στα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα. Αυτό κάνει την συζήτηση για το νέο Σύμφωνο πιο επίκαιρη.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι προφανώς ανησυχητική για όλους. Η Ελλάδα προσφέρει σε εθελοντική βάση υποστήριξη σε ανθρώπους που έρχονται από το Αφγανιστάν. Τους προσφέρουμε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Πρέπει να βρούμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση. Το νέο Σύμφωνο πρέπει να είναι πιο επιθετικό στο θέμα της αλληλεγγύης. Η μεταναστευτική πίεση δεν αποτελεί πρόκληση μόνο για τις χώρες της πρώτης υποδοχής αλλά και για ολόκληρη την Ένωση. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα βάρη κατανέμονται ισότιμα και δίκαια μεταξύ των κρατών μελών.

Δεν πρέπει όμως να περάσουμε σε μία φάση αδράνειας περιμένοντας το νέο Σύμφωνο. Θα πρέπει να περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει πολύ περισσότερα στο ζήτημα της εξωτερικής διάστασης, στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και στην επιστροφή όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για διεθνή προστασία.

Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περισσότερα για την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας. Κάθε λέμβος που αναχωρεί από τις τουρκικές ακτές αποτελεί παραβίαση της Κοινής Δήλωσης. Κάθε άτομο που θεωρείται ότι δεν πληροί τα κριτήρια για διεθνή προστασία και δεν μπορεί να επιστρέψει (στην Τουρκία) είναι επίσης αποτυχία της Κοινής Δήλωσης.

Ελπίζουμε να δούμε περισσότερη πρόοδο. Σχετικά με τα σχόλια που έγιναν πρόσφατα από τον Τύπο για υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις, είπα χθες στην Επίτροπο Γιόχανσον ότι προφανώς οι ελληνικές αρχές θα διερευνήσουν τέτοιους ισχυρισμούς. Κάθε υπόθεση διερευνάται από τη Δικαιοσύνη και τα αρμόδια όργανα».

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Next Post

Νίκος Κουρής: «Έχω υποστεί βία που σου αλλοιώνει την προσωπικότητα»

Σε μια εξομολόγηση καρδιάς προχώρησε ο Νίκος Κουρής στο MEGA Καλημέρα. Από το θέατρο, όπου και θα βρίσκεται τη φετινή σεζόν, μίλησε ο Νίκος Κουρής στην εκπομπή MEGA Καλημέρα. Μέσα σε όλα, ο γνωστός καλλιτέχνης αναφέρθηκε στην ισότητα που πρέπει να υπάρχει στον θεατρικό χώρο, την βία που ο ίδιος […]
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!
Αρέσει σε %d bloggers: