Νορβηγία: Εργατικοί και Κεντρώοι συμφώνησαν σε κυβέρνηση συνεργασίας

i-news24
Read Time:1 Minute, 0 Second

Νορβηγία: Εργατικοί και Κεντρώοι συμφώνησαν σε κυβέρνηση συνεργασίας

Το Εργατικό και το Κεντρώο Κόμμα στη Νορβηγία, οι νικητές των βουλευτικών εκλογών της 13ης Σεπτεμβρίου, συμφώνησαν σήμερα να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας.

«Είμαστε έτοιμοι να σχηματίσουμε κυβέρνηση», ανακοίνωσε ο αρχηγός των Εργατικών και πιθανός νέος πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στέρε, αφού ολοκληρώθηκαν οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις με το κόμμα του Κέντρου, το οποίο υπερασπίζεται κυρίως τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου στη Νορβηγία.

Ο Τρίγκβε Σλάγκσβολντ Βέντουμ του Κεντρώου κόμματος διευκρίνισε ότι η πολιτική πλατφόρμα της νέας κυβέρνησης θα παρουσιαστεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη.

Τα δύο αυτά κόμματα μαζί με τη σοσιαλιστική Αριστερά απέσπασαν την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές, βάζοντας τέλος στην οκταετή διακυβέρνηση της χώρας από τη συντηρητική πρωθυπουργό Έρνα Σόλμπεργκ.

Η Αριστερά ωστόσο αποσύρθηκε στη συνέχεια από τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, λόγω των διαφορετικών απόψεων με τα άλλα δύο κόμματα σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των πλουσίων και τη συνέχιση των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων της χώρας εν μέσω της κλιματικής κρίσης.

Ο δικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός θα διαθέτει μόνο 76 έδρες στο 185μελές κοινοβούλιο και θα πρέπει κάθε φορά να διαπραγματεύεται με τα άλλα κόμματα για να περνά τα νομοσχέδιά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Νορβηγία: Εργατικοί και Κεντρώοι συμφώνησαν σε κυβέρνηση συνεργασίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Σπυρος Πλουμιδης

Next Post

Γιάννης Καλλιάνος για κακοκαιρία «Αθηνά»: Παρατείνεται ως την Τρίτη

Ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος, μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή “Live News”, με τον Νίκο Ευαγγελάτο, κaι ανέφερε πως η κακοκαιρία «Αθηνά» θα… τραβήξει μέχρι και την προσεχή Τρίτη. Η κακοκαιρία «Αθηνά» θα επιμείνει με βροχές, καταιγίδες αλλά και πιθανότατα τοπικές πλημμύρες, καθώς φαίνεται πως το φαινόμενο δεν πρόκειται να […]
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!
Αρέσει σε %d bloggers: