Κολομβία: Απέκρυψαν το θάνατο τεσσάρων ανηλίκων σε βομβαρδισμό του στρατού

i-news24
Read Time:2 Minute, 6 Second

Κολομβία: Απέκρυψαν το θάνατο τεσσάρων ανηλίκων σε βομβαρδισμό του στρατού

Τον θάνατο τεσσάρων ανηλίκων σε βομβαρδισμό των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας κατήγγειλε γερουσιαστής της αντιπολίτευσης την Πέμπτη (7.10.2021). Σύμφωνα με την καταγγελία ο θάνατός του προήλθε ύστερα από το βομβαρδισμό ενόπλων δυνάμεων κατά καταυλισμού ανταρτών του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) που οδήγησε στον θάνατο ενός από τους σημαντικότερους αξιωματικούς του.

«Από τους οκτώ ανθρώπους που σκοτώθηκαν σε αυτόν τον βομβαρδισμό, τέσσερις ήταν ανήλικοι», διαβεβαίωσε ο γερουσιαστής της αριστεράς της Κολομβίας, Ιβάν Σεπέδα σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Για να υποστηρίξει τη δήλωση αυτή, ο πολιτικός του Δημοκρατικού Εναλλακτικού Πόλου επικαλέστηκε έγγραφο της κολομβιανής ιατροδικαστικής υπηρεσίας στο οποίο γίνεται λόγος για τον θάνατο δυο αγοριών 17 ετών, ενός συνομηλίκου τους κοριτσιού κι ενός παιδιού 13 ετών «κατά τη διάρκεια των γεγονότων της 16ης Σεπτεμβρίου στον δήμο Ελ Λιτοράλ δε Σαν Χουάν», στον νομό Τσοκό, όπου έγινε ο βομβαρδισμός.

Εξαναγκαστική στρατολόγηση ανηλίκων στον ΕLN

Ο κ. Σεπέδα κατήγγειλε τόσο την «εξαναγκαστική στρατολόγηση» ανηλίκων από τον ELN, όσο και το ότι ο βομβαρδισμός των ένοπλων δυνάμεων έγινε αδιακρίτως, κάτι που απαγορεύει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, το γενικό επιτελείο αντέκρουσε τις καταγγελίες του γερουσιαστή, κάνοντας λόγο περί επιχείρησης «θεμιτής, νόμιμης» και «στο πλαίσιο» του διεθνούς δικαίου.

«Είναι αναγκαίο να θυμόμαστε ότι είναι ο ELN αυτός που παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο (…) διαπράττοντας έγκλημα πολέμου με την εξαναγκαστική στρατολόγηση ανηλίκων και βάζοντάς τους πλάι σε στρατιωτικό στόχο», πρόσθεσε το επιτελείο.

«Αυτοί που στρατολογούν ανηλίκους διαπράττουν εγκλήματα και παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου, αυτοί πρέπει να καταγγελθούν» και όχι οι ένοπλες δυνάμεις, υπερθεμάτισε ο υπουργός Άμυνας Διέγο Μολάνο.

Δύο εβδομάδες μετά τον βομβαρδισμό, οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωναν τον θάνατο του διοικητή «Φαμπιάν», αρχηγού ενός από τα πιο ενεργά «Μέτωπα» του ELN (24741416). Υπέκυψε στα τραύματά του μερικές ώρες μετά την αεροδιακομιδή σε νοσοκομείο, αφού κρυβόταν όλο το μεσοδιάστημα για να μη βρεθεί και συλληφθεί από τους στρατιωτικούς.

Τις δεκαετίες που διαρκεί ο εμφύλιος πόλεμος ο οποίος αιματοκυλίζει την Κολομβία, ομάδες ατάκτων κατηγορούνται συχνά γα στρατολόγηση ανηλίκων. Το ειδικό δικαστήριο που ιδρύθηκε δυνάμει της συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) διενεργεί έρευνα για την εξαναγκαστική στρατολόγηση από το μαρξιστικό ένοπλο κίνημα σχεδόν 6.000 παιδιών ηλικίας μικρότερης των 14 ετών.

Ο ELN, επισήμως η μοναδική οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει να δρα στη χώρα, διαθέτει 2.450 μαχητές, κατά τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς του ινστιτούτου μελετών INDEPAZ.

To άρθρο Κολομβία: Απέκρυψαν το θάνατο τεσσάρων ανηλίκων σε βομβαρδισμό του στρατού δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αλεξια Κωνσταντοπουλου

Next Post

Βρετανία – Κορονοϊός: Ανεβαίνουν δραματικά τα κρούσματα – 40.701 και 143 νεκροί σε 24 ώρες

Ανεβαίνουν δραματικά τα κρούσματα κορονοϊού στη Βρετανία, καθώς κατεγράφησαν 40.701 μέσα σε 24 ώρες, ενώ από τον ιό υπέκυψαν 143 ασθενείς. Σημειώνεται πως πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί τον τελευταίο μήνα. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Βρετανία ανέρχεται σε 137.417 νεκρούς επί […]
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!
Αρέσει σε %d bloggers: