Τζανάκης για AstraZeneca: Καταλυτικά τα δεδομένα για το πως πρέπει να συμπεριφερθούμε (video)

i-news24
Read Time:2 Minute, 42 Second

Τζανάκης για AstraZeneca: Καταλυτικά τα δεδομένα για το πως πρέπει να συμπεριφερθούμε (video)

Για τα δεδομένα του εμβολίου της AstraZeneca και τα περιστατικά θρομβώσεων μίλησε και πάλι ο Νίκος Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι σύμφωνα με τον ΕΟΦ υπάρχουν 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά θρομβώσεων στη χώρα μας, σε 905.915 εμβολιασμούς με AstraZeneca.

«Είναι τρία περιστατικά στην Κρήτη. Είναι πέντε περιστατικά συνολικά σε πάνω από 900 χιλιάδες εμβολιασμούς με AstraZeneca. Είμαστε μέσα στην στατιστική που δίνουν και οι άλλες χώρες δηλαδή περίπου 5-10 ανά 1 εκατομμύριο. Υπάρχει το αγκαθάκι, γιατί τα 3 στην Κρήτη. Θα πρέπει να μας πουν πόσοι εμβολιασμοί έγιναν. Δεν νομίζω πως υπάρχει θέμα προβληματικής παρτίδας. Θα πρέπει να δούμε μήπως ήταν τυχαίο. Να είμαστε παρατηρητικοί κι εν συνεχεία να ψαχτούν μήπως υπάρχουν γονιδιακές ιδιαιτερότητες σε κάποιους πληθυσμούς.

Είναι καταλυτικά τα δεδομένα για το πως πρέπει να συμπεριφερθούμε. Όταν έχουμε 30 θανάτους σε αυτή την ομάδα γυναικών που υποτίθεται δημιουργεί το εμβόλιο αυτό που δημιουργεί, δεν μπορείς να βάλεις τους 30 θανάτους από τη μια μεριά και στην άλλη τα 5 περιστατικά θρομβώσεων από την άλλη με 1 περιστατικό να κατέληξε και να πεις σταματάω τον εμβολιασμό».

Σχετικά με την ηλικιακή ομάδα που διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο θρομβώσεων, ανέφερε πως «ακόμα και στην ομάδα των γυναικών 30-39 σε μια χωρά με ενδιάμεσο κίνδυνο μεταδοτικότητας του κορωνοϊού περιμένουμε νοσήσεις που θα δώσουν 9 θανάτους ανά 100.000. Αντίστοιχα, περιμένουμε στους 100.000 εμβολιασμούς 3-5 κρούσματα θρομβώσεων που θα δώσουν κανέναν ή ένα θάνατο. Αν οι άλλες χώρες σκέφτηκαν με αυτό τον τρόπο μπορεί να έχουν ιδιαιτερότητες που δεν έχουμε εμείς. Αυτό που φοβόμαστε είναι ο σχεδιασμός του εμβολιασμού.

Παρότρυνση να το κάνουν τα άτομα άνω των 50 ετών

Γιατί οι ενήλικες άνω των 50 ετών δεν επιλέγουν να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca που έχει αποδειχθεί ασφαλές σε αυτές τις ηλικίες; Από την στιγμή που έχουν γίνει τόσα εκατ. δόσεις εμβολίων, ότι ήταν να εμφανίσουν τα εμβόλια από παρενέργειες θα το είχαν εμφανίσει. Δεν θα βρει κανείς φάρμακο που να έχει τεσταριστεί έτσι. Υπάρχουν επιστημονικές προσπάθειες να διορθωθούν τα πράγματα. Να δούμε αν φταίει το αντιγόνο ή ο αδενοίος.Θα πρέπει να βρούμε τον μηχανισμό που παράγει τη φλεγμονή».

Προβληματισμός για την Κρήτη

Σε σχέση με τα τρια περιστατικά στην Κρήτη, τόνισε πως «πρέπει να γίνουν μελέτες, θα πρέπει να ανακαλυφθεί ποιοι άνθρωποι έχουν αυτή την ευαισθησία. Εγώ μιλάω σε επίπεδο παρατηρήσης. Να κάνουμε και γεωγραφική κατανομή του κινδύνου. Τα μισά από τα περιστατικά έγιναν στην Κρήτη. Αυτό ίσως θα πρέπει να μας απασχολήσει έστω από πλευράς παρατήρησης.

Οι θρομβώσεις και τα θρομβωτικά επεισόδια είναι σε κάθε εφημερία από 2 ως 5 πριν το εμβόλιο. Είναι πολλά τα επεισόδια που παράγονται από άλλους παράγοντες κινδύνου. Δεν υπάρχει στατιστική διαφορά».

Για τους εμβολιασμούς στα παιδιά

Ο κ. Τζανάκης επίσης εμφανίστηκε θετικός στο να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στα παιδιά, εάν εγκριθούν. «Τα παιδιά 12-17 συμπεριφέρονται από πλευράς μεταδοτικότητας όπως οι ενήλικες. Εφόσον τα εμβόλια εγκριθούν πρέπει να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί. Στα παιδιά παρατηρούνται σπανιότατα πολύ άσχημες επιπλοκές. Ας εμβολιαστούμε οι ενήλικες και τα παιδιά να τα εμβολιάσουμε με τη σειρά τους. Για τους επόμενους 1-2 μήνες δεν περιμένουμε αυτή την έγκριση».

To άρθρο Τζανάκης για AstraZeneca: Καταλυτικά τα δεδομένα για το πως πρέπει να συμπεριφερθούμε (video) δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Δημητρης Καπετανοπουλος

Next Post

Κορονοϊός: Αποσωληνώθηκε ο 17χρονος που νοσηλεύεται στον «Ερυθρό Σταυρό»

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε τις προηγούμενες μέρες η είδηση πως ένα 17χρονο αγόρι θετικό στον κορονοϊό νοσηλεύεται στην ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός». Πλέον, η κατάσταση της υγείας του παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης και – σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 – έχει αποσωληνωθεί.  Το 17χρονο παιδί διαγνώστηκε θετικό στον κορονοϊός και κάποιες ημέρες […]
Αρέσει σε %d bloggers: