Θεμιστοκλέους: Η σύσταση είναι ο εμβολιασμός να ολοκληρώνεται με το ίδιο εμβόλιο – Δεν θα σταματήσουν τα AstraZeneca

i-news24

κορονοϊός

Τα περιστατικά θρομβώσεων που αποδίδονται στα εμβόλια κατά της Covid έχουν προκαλέσει ανησυχία. Αλλά στο ερώτημα αν κάποιος που έχει κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca θα πρέπει να κάνει τη δεύτερη με άλλο εμβόλιο, ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους ήταν σαφής.

Η σύσταση των επιστημόνων είναι συνεχίζεται ο εμβολιασμός με το ίδιο εμβόλιο, πέρα από ελάχιστες περιπτώσεις ήταν η απάντηση που έδωσε ο Μ. Θεμιστοκλέους μιλώντας το βράδυ της Τρίτης (26.05.2021) στο MEGA και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις να σταματήσουν οι εμβολιασμοί με AstraZeneca.

«Δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, δεν έχει μελετηθεί σε τέτοιο βαθμό η κάλυψη της ανοσίας με αλλαγή του εμβολίου» ξεκαθάρισε και υπογράμμισε πως η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι να συνεχίζεται ο εμβολιασμός με το ίδιο εμβόλιο, «εκτός των περιπτώσεων που εμφανίστηκαν συγκεκριμένα προβλήματα, οι οποίες έχουν εκτιμηθεί από τους επιστήμονες».

Όσον αφορά στα όσα ακούγονται για παρενέργειες από τον εμβολιασμό των πολιτών, ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι «τα σοβαρά περιστατικά που έχουν αναφερθεί στην Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ είναι τα τέσσερα, τα οποία γνωρίζουμε και έχει αξιολογήσει η Επιτροπή του ΕΟΦ και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες ή ακόμα και αύριο (σ.σ. σήμερα)» σημείωσε.

«Όλα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν υπάρχουν άλλα περιστατικά» συμπλήρωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ για το ενδεχόμενο τα περιστατικά αυτά να οδηγήσουν σε πρόωρη παύση των εμβολιασμών με το σκεύασμα της Astrazeneca, ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας τόνισε πως δεν θεωρεί πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο. «Να πούμε ότι πέρα από τα περιστατικά, πολλές χιλιάδες κόσμου έχει εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Astrazeneca και αυτοί είναι οι αριθμοί που κινούνται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Εμβόλιο AstraZeneca: «Παράθυρο» για αλλαγή των ορίων ηλικίας – Παγώνη: Η Επιτροπή θα δει το θέμα

«Σε κάθε περίπτωση όλα τα επιστημονικά όργανα και οι επιστήμονες είναι σε επαγρύπνηση, ώστε να αξιολογούνται αυτά τα περιστατικά και να λαμβάνονται οι αποφάσεις» συμπλήρωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

 

«Πιστεύουμε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε το σχέδιό μας για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό» πρόσθεσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος συμπλήρωσε πως ξεκινά ο εμβολιασμός ειδικών κατηγοριών όπως οι πρόσφυγες και μετανάστες, οι τρόφιμοι των φυλακών, οι τοξικοεξαρτημένοι και άλλοι.

Κατά την άποψή του «έτσι όπως κινούνται οι αριθμοί, θεωρούμε ότι η χώρα -χωρίς δυσκολία- θα φτάσει άνετα στον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού. Ίσως υστερούν οι μεγάλες ηλικίες άνω των 80 ετών».

Για τον εμβολιασμό των εφήβων, ο γγ του υπουργείου είπε ότι το πρώτο βήμα που απαιτείται και το οποίο αναμένεται το προσεχές διάστημα είναι η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την επέκταση της άδειας χρήσης στις ηλικίες 12 – 15 ετών. «Ακολούθως, αυτό θα συζητηθεί και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, φαντάζομαι ότι και από εκεί θα έχουμε το “πράσινο φως” και επιχειρησιακά θα κατεβαίνουμε όπως κατεβαίνουμε τις υπόλοιπες ηλικίες και θα φτάσουμε στην ηλικιακή ομάδα των εφήβων ηλικίας 12 – 15 ετών» σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας ότι «η Pfizer έχει αυτή τη στιγμή άδεια για χρήση του φαρμάκου από την ηλικία των 16 ετών».

Αναφορικά με το «πράσινο πιστοποιητικό», ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως αυτό θα περιλαμβάνει τους πλήρως εμβολιασμένους, όσους έχουν νοσήσει, καθώς και αυτούς που έχουν αρνητικό τεστ. «Για το εσωτερικό ισχύει ότι τα παιδιά άνω των 5 ετών για να ταξιδέψουν χρειάζεται να έχουν υποβληθεί και αυτά σε self test» συμπλήρωσε.

To άρθρο Θεμιστοκλέους: Η σύσταση είναι ο εμβολιασμός να ολοκληρώνεται με το ίδιο εμβόλιο – Δεν θα σταματήσουν τα AstraZeneca δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Μαιρη Καλουτσακη

Next Post

Τ. Χατζηβασιλείου στο Πρώτο: Άμεση και δυναμική η αντίδραση των “27” για τη Λευκορωσία – Τι είπε για την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα

«Για πρώτη φορά είδαμε μια άμεση δυναμική αντίδραση. Η Ευρώπη έσωσε την τιμή της, διότι έστειλε μήνυμα όχι μόνο στον Λουκασένκο αλλά σε κάθε επίδοξο ηγέτη, ότι δεν μπορεί να παίζει με την ασφάλεια των πολιτών και τις δημοκρατικές ελευθερίες». Αυτό τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Καθρέφτης» […]
Αρέσει σε %d bloggers: