Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: «Πνίγηκαν» στην ατμοσφαιρική ρύπανση τα προάστια της Αθήνας – 15 φορές μεγαλύτερη!

i-news24

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: «Πνίγηκαν» στην ατμοσφαιρική ρύπανση τα προάστια της Αθήνας - 15 φορές μεγαλύτερη!

Μπορεί η Κορινθία να είναι αυτή που κατακάηκε, με μεγάλες καταστροφές τόσο σε δασική έκταση όσο και σε κατοικίες, ωστόσο και η Αττική φαίνεται πως «πνίγηκε» στην ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω της μεγάλης φωτιάς στα Γεράνεια Όρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομάδας Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που δημοσίευσαν Τα Νέα, ο καπνός κάλυπτε την Αττική σε ύψος έως και 1,5 χιλιόμετρο από το έδαφος.

Το πρώτο «κύμα» ήταν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (19.05.2021) και κράτησε 4 ώρες, ενώ το δεύτερο ήταν το στις 12 μεσημέρι της Πέμπτης και κράτησε μέχρι τις 6.

Η ατμόσφαιρα ήταν τόσο αποπνιχτική, που στην ατμόσφαιρα του Λεκανοπεδίου εντοπίστηκαν έως και 15 φορές μεγαλύτερες συγκεντρώσεις λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων. Μαρούσι, Μελίσσια και Μενίδι ήταν από τις περιοχές που δέχτηκαν το μεγαλύτερο «πλήγμα».

Τα νούμερα που σοκάρουν

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα στα Νέα, από τις 16:00-17:00 της περασμένης Πέμπτης οι μέσες ωριαίες συγκεντρώσεις PΜ2,5 ανήλθαν στα 152 μg/m3 στο Μαρούσι, στα 145 μg/m3 στα Μελίσσια, στα 132 μg/m³ στις Αχαρνές και στα 97 μg/m3 στο Χαλάνδρι.

Επίσης τιμές μεγαλύτερες από 75 μg/m3 που σηματοδοτούν εξαιρετικά κακή ποιότητα της ατμόσφαιρας κατεγράφησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι περιοχές της Πετρούπολης, του Περιστερίου, του Μοσχάτου, του Ψυχικού και του Ζωγράφου.

Όπως προκύπτει τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν τα νότια προάστια, όπως η Γλυφάδα, όμως στη συνέχεια μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων εντοπίστηκαν στο κέντρο και ακολούθως στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

To άρθρο Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: «Πνίγηκαν» στην ατμοσφαιρική ρύπανση τα προάστια της Αθήνας – 15 φορές μεγαλύτερη! δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Δημητρης Καπετανοπουλος

Next Post

10+1 εμβληματικοί γκέι ρόλοι στην ιστορία του σινεμά

Ένα από τα σπουδαία πράγματα του να είσαι ηθοποιός, είναι ότι σου δίνεται η δυνατότητα παίζεις χαρακτήρες πολύ διαφορετικούς από τον εαυτό σου. Τις περισσότερες φορές οι ηθοποιοί καλούνται να υποδυθούν ρόλους που δεν συνάδουν με την προσωπικότητα και τις πεποιθήσεις τους, ωστόσο γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτή ακριβώς είναι […]
Αρέσει σε %d bloggers: