Παρίσι: Μουσική για τον πόνο του άλλου – Τσελίστρια παίζει για ασθενείς τελικού σταδίου (pics)

i-news24

Παρίσι: Μουσική για τον πόνο του άλλου - Τσελίστρια παίζει για ασθενείς τελικού σταδίου (pics)

Μια τσελίστρια στο Παρίσι ερμηνεύει για ασθενείς που λαμβάνουν παρηγορητική θεραπεία. Σύνθημά της είναι, «η μουσική μετριάζει τον πόνο»!

Μια φορά την εβδομάδα στο Παρίσι, τα δωμάτια της μονάδας ανακουφιστικής φροντίδας «Jeanne Garnier» γεμίζουν από τους ήχους ενός τσέλο.

Η Κλερ Οπέρ, τσελίστρια με σπουδές στο Ωδείο της Μόσχας, επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις τις Παρασκευές και παίζει για τους ασθενείς, πολλοί από τους οποίους υποφέρουν από πόνους και ταυτόχρονα προσπαθούν να συμφιλιωθούν με την ανίατη νόσο από την οποία πάσχουν.

«Βρίσκομαι σε έναν μόνιμο πόνο», λέει η Μισελίν Λερού, καρκινοπαθής που φιλοξενείται στη μονάδα αυτή στο νοτιοδυτικό Παρίσι, μια από τις μεγαλύτερες του είδους στην Ευρώπη.

Παρίσι: Αλμπινόνι για ασθενείς τελικού σταδίου

«Θεωρώ όμως ότι η μουσική βοηθάει λίγο να ξεφεύγεις από τον πόνο», συμπληρώνει έχοντας μόλις ακούσει το Adagio του Ιταλού συνθέτη της μπαρόκ μουσικής, Αλμπινόνι, από το τσέλο της Οπέρ.

«Το παρακολουθείς και, αν είναι ένα κομμάτι που γνωρίζεις, αναμένεις την επόμενη νότα», σχολιάζει.

Εκτός από τα εβδομαδιαία ρεσιτάλ, η 55χρονη Οπέρ έχει κάνει αποστολή της να επιδείξει τα θεραπευτικά αποτελέσματα της μουσικής, συμμετέχοντας σε ιατρικές έρευνες για το αντικείμενο.

Το προσωπικό της μονάδας δεν έχει πάντως την παραμικρή αμφιβολία.

«Όταν φεύγει η Κλερ διαπιστώνουμε ότι οι ασθενείς βρίσκονται σε πιο ήρεμη κατάσταση, κάποιες φορές συγκινημένοι, άλλες χαρούμενοι. Μπορεί να υπάρξουν και δάκρια ή στιγμές χαράς», λέει η νοσηλεύτρια Μαργκαρίτα Σαλντάνα, η οποία εργάζεται εκεί.

Η Οπέρ ερμηνεύει σε ασθενείς στο τελικό στάδιο της νόσου εδώ και περίπου μια δεκαετία, από τότε που επισκέφθηκε για πρώτη φορά μια τέτοια μονάδα με το τσέλο της.

«Σε ασθενείς που λαμβάνουν παρηγορητική θεραπεία κάποιες φορές παραμένει ο πόνος, παρά τη μορφίνη και τα φάρμακα. Η μουσική έχει πράγματι ανακουφιστικά αποτελέσματα στον επίμονο πόνο», εξηγεί.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / φωτογραφίες: Reuters

To άρθρο Παρίσι: Μουσική για τον πόνο του άλλου – Τσελίστρια παίζει για ασθενείς τελικού σταδίου (pics) δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Ανδρεας Μορφοπουλος

Next Post

Βρετανία: «Οι υπηρεσίες πληροφοριών παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα με τις μαζικές παρακολουθήσεις»

Η βρετανική υπηρεσία παρακολούθησης επικοινωνιών GCHQ παραβίασε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα υποκλέπτοντας και συγκεντρώνοντας τεράστιες ποσότητες επικοινωνιών, αποφάσισε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (National Security Agency – NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν έδειξαν πως οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας και των ΗΠΑ, […]
Αρέσει σε %d bloggers: