Μπλίνκεν: Διαβουλεύσεις ΗΠΑ με Ισραήλ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

i-news24

Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, υποσχέθηκε σήμερα συνεχείς στενές διαβουλεύσεις με το Ισραήλ για μια ενδεχόμενη επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις διεθνείς δυνάμεις.

Έπειτα από συνομιλίες με τον Μπλίνκεν στην Ιερουσαλήμ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως ελπίζει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιστρέψει στη συμφωνία και πως, “ό,τι κι αν συμβεί, το Ισραήλ θα διατηρεί πάντα το δικαίωμα να αμύνεται”, εναντίον οιασδήποτε ιρανικής πυρηνικής απειλής.

Έμμεσες συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη, η οποία αρνείται ότι το πυρηνικό πρόγραμμά της έχει σκοπό την παραγωγή (ατομικών) όπλων, διεξάγονται στη Βιέννη.

Ο Μπλίνκεν είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη “μακρόχρονη εταιρική σχέση” τους με το Ισραήλ

Αυτό, είπε στους δημοσιογράφους, με τον Νετανιάχου στο πλευρό του, “περιλαμβάνει το να διαβουλευόμαστε στενά με το Ισραήλ όπως κάναμε σήμερα για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στη Βιέννη σχετικά με μια ενδεχόμενη επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν”.

Ο προκάτοχος του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πυρηνική συμφωνία του 2015, θεωρώντας ότι ήταν πολύ ευνοϊκή για την Τεχεράνη και επανέφερε τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να κατευνάσει το Ισραήλ, το οποίο θεωρεί ως υπαρξιακή απειλή ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα

Προχθές, Κυριακή, ο Μπλίνκεν είπε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη δει αν το Ιράν θα κινηθεί προς τη συμμόρφωση με τις πυρηνικές του υποχρεώσεις έτσι ώστε να αρθούν οι κυρώσεις αν και οι συνομιλίες έχουν δείξει πρόοδο.

Ισραηλινές ομάδες πραγματοποιούν συνομιλίες στην Ουάσινγκτον με ομολόγους των ΗΠΑ για μια ενδεχόμενη αναβίωση της συμφωνίας.

“Ελπίζω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιστρέψουν στο παλιό ΚΟΣΔ (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης) επειδή πιστεύουμε πως η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για το Ιράν προκειμένου να έχει ένα οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων με διεθνή νομιμότητα”, είπε ο Νετανιάχου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

To άρθρο Μπλίνκεν: Διαβουλεύσεις ΗΠΑ με Ισραήλ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Χρηστος Μαυραγανης

Next Post

Ιδού τα μέτρα για την ισότητα και την οικογένεια με το νέο νομοσχέδιο

«Το υπουργείο μας πρέπει να είναι στην πράξη υπουργείο Ισότητας και Οικογένειας. Και αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την προστασία της εργασίας τόσο για τη βία και την παρενόχληση, όπου πρωτοπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, όπου […]
Αρέσει σε %d bloggers: