Δ. Μιχαηλίδου: Γινόμαστε ανάδοχοι – Bγάζουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα

i-news24
Read Time:2 Minute, 50 Second

“Ο δρόμος για την αναδοχή ανοίγει τώρα! Κάποια παιδιά στην Ελλάδα βρίσκονται μακριά από την οικογένειά τους γιατί αυτή δεν μπορεί να τα φροντίσει. Μένουν εδώ και χρόνια σε δομές λόγω νομικών εκκρεμοτήτων και δεν μπορούν να υιοθετηθούν. Μέσα από την αναδοχή αναλαμβάνουμε τη καθημερινή φροντίδα των παιδιών αυτών βγάζοντάς τα από τα ιδρύματα και δίνοντάς τους την αγάπη που χρειάζονται” δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου στην έναρξη της εκστρατείας ενημέρωσης για τον θεσμό της αναδοχής.

“Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε να έχουμε πολλές ανάδοχες οικογένειες – όπως άλλωστε στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Η αναδοχή είναι πάνω απ’ όλα πράξη αγάπης, πράξη φροντίδας και ανιδιοτέλειας.

Η αναδοχή βγάζει τα παιδιά από τα ιδρύματα και τους δίνει μια οικογένεια και ένα καλύτερο μέλλον.

Στηρίζουμε τους ανάδοχους γονείς με κάθε τρόπο. Γι’ αυτό μετά από χρόνια αναμονής καθιερώνουμε το επίδομα αναδοχής προσφέροντας οριζόντια και ηλεκτρονικά σε όλες τις σημερινές και αυριανές ανάδοχες οικογένειες τη βοήθεια που χρειάζονται”, σημειώνει η κ. Μιχαηλίδου σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, προτεραιότητα του οποίου με τον θεσμό της αναδοχής είναι η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών που μένουν σε δομές φιλοξενίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, “μετά την υλοποίηση του νέου συστήματος Υιοθεσιών-Αναδοχών που- μέσα σε 8 μήνες- επέτρεψε σε σχεδόν 700 παιδιά να βρουν τη δική τους οικογένεια, το 2021 καθιερώνουμε το νέο θεσμό για την Αναδοχή με:

  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω Εθνικής Καμπάνιας Ενημέρωσης – με τη συνεργασία της Unicef στο πλαίσιο της υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος “Child Guarantee” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – για τον ύψιστο αυτό θεσμό αγάπης ώστε να υπάρξει στη χώρα μας «Μια οικογένεια για κάθε παιδί».
  • Καθιέρωση του μηνιαίου επιδόματος αναδοχής. Κάθε μήνα θα λαμβάνουν από 325 έως και 1.200 ευρώ αυτόματα και ψηφιακά. Και αυτό βέβαια δεν είναι μόνο για τους νέους αναδόχους. Εντάσσουμε από αύριο και τους 494 σημερινούς αναδόχους οι οποίοι χρόνια περίμεναν μια οριζόντια ενίσχυση από το κράτος. Η πρώτη πληρωμή θα πραγματοποιηθεί τέλη Ιουνίου.
  • Δημιουργία του paidi.gov.gr, μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας αποκλειστικά για το παιδί. Μέσα από αυτή ενημερώνουμε και διευκολύνουμε τους υποψήφιους ανάδοχους γονείς.
  • Αύξηση των ηλικιακών ορίων. Έως σήμερα μπορούσε να γίνει ανάδοχος κάθε κάτοικος της Ελλάδας που ήταν από 30 έως 60 ετών εφόσον δεν είχε διαφορά ηλικίας μεγαλύτερη των 50 ετών από το παιδί που αναλάμβανε. Πλέον θα μπορεί να γίνει ανάδοχος κάθε πολίτης που είναι από 25 ετών έως και 75 ετών”.

Ανάδοχος γονέας μπορεί να γίνει κάθε πολίτης ως μονογονέας, κάθε έγγαμο ζευγάρι και κάθε ζευγάρι που έχει σύμφωνο συμβίωσης.

Πρεσβευτές του νέου θεσμού της Αναδοχής θα είναι σε πρώτη φάση τρεις καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες, η Ελεονώρα Ζουγανέλη, ο Μάριος Φραγκούλης και ο Γιώργος Περρής.

Στην παρουσίαση που συνδιοργανώθηκε την Τρίτη 25 Μαΐου, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα, συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Luciano Calestini.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης εκδήλωση η πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η Πρόεδρος της ‘Ενωσης «Μαζί για το Παιδί» κυρία Αλεξάνδρα Μαρτίνου, η Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση κυρία Εριέττα Λάτση, η Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση κυρία Αφροδίτη Παναγιωτάκου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κυρία Έλλη Ανδριοπούλου, ο Συνήγορος του Παιδιού κύριος Ανδρέα Ποττάκης και η ακτιβίστρια, συγγραφέας και δημιουργός της σελίδας «Η ζωή μου με τον Γιάννη», κυρία Άδα Σταματάτου.

Πηγή: υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

www.ertnews.gr

Η-Β Παπαϊωάννου

Next Post

Κορονοϊός: Ένας νεκρός και 79 νέα κρούσματα στην Κύπρο

Έναν θάνατο και 79 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Κύπρου. 97 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 37 σε σοβαρή κατάσταση. Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 43.347 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test). Το ποσοστό […]
Αρέσει σε %d bloggers: