Διάσκεψη ΠΟΥ: Σκέψεις για μια νέα συνθήκη για την αντιμετώπιση των πανδημιών

i-news24

Διάσκεψη ΠΟΥ: Σκέψεις για μια νέα συνθήκη για την αντιμετώπιση των πανδημιών

Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε σήμερα ότι επιτεύχθηκε ομοφωνία για να γίνει μια ειδική σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στα τέλη του έτους, με στόχο τη διαπραγμάτευση μιας νέας διεθνούς συνθήκης που θα αφορά την ετοιμότητα των χωρών μελών απέναντι στις πανδημίες.

Ο ΠΟΥ, που δεχόταν σφοδρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία της Covid-19, είχε υιοθετήσει μια πρόταση, την οποία υπέβαλε αρχικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη σύναψη μιας διεθνούς συμφωνίας ώστε να διασφαλιστεί η πολιτική δέσμευση των χωρών ότι θα καταπολεμούν τα ξεσπάσματα επιδημιών.

Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (WHA) του ΠΟΥ θα συγκληθεί μεταξύ 29 Νοεμβρίου-1ης Δεκεμβρίου.

Η έκθεση μιας ανεξάρτητης επιτροπής επέρριψε ευθύνες στην Κίνα, κατηγορώντας την ότι καθυστέρησε να λάβει υγειονομικά μέτρα όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της Covid-19, στα τέλη του 2019. Επίσης, απέδωσε ευθύνες και στον ΠΟΥ επειδή καθυστέρησε πάρα πολύ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έναν μήνα αργότερα.

Ο αντιπρόσωπος της Νότιας Αφρικής, μιλώντας εκ μέρους των 26 χωρών που στήριξαν την απόφαση, είπε στην ετήσια υπουργική σύνοδο του ΠΟΥ: «Ίσως το σημαντικότερο μάθημα που μας έδωσε η Covid-19 είναι η ανάγκη για πιο ισχυρή και γρήγορη, συλλογική άμυνα απέναντι στις απειλές για την υγεία».

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σημείωσε ότι το πρόβλημα σήμερα είναι ότι οι χώρες δεν είναι «συνεπείς» όσον αφορά την εφαρμογή των κανονισμών που ισχύουν για την ενημέρωση του Οργανισμού για τα ξεσπάσματα επιδημιών. Έκανε μάλιστα λόγο για «έλλειψη διεθνούς αλληλεγγύης και μοιράσματος πληροφοριών, δεδομένων, τεχνολογιών και πόρων» μεταξύ των χωρών.

Ο Σάιμον Μάνλεϊ, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να πάρουν χρόνο, αλλά είναι ένα ιστορικό βήμα προς την επίτευξη παγκόσμιας υγειονομικής ασφάλειας».

To άρθρο Διάσκεψη ΠΟΥ: Σκέψεις για μια νέα συνθήκη για την αντιμετώπιση των πανδημιών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αθηνα Σκορδιαλου

Next Post

Liberte: «Ποινή φυλάκισης ενός έτους για τον Ελ Αραμπί»

Ο άσος του Ολυμπιακού, Γιουσέφ Ελ Αραμπί, τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης ενός έτους για βιαιοπραγία εναντίον ανηλίκων, όταν αγωνιζόταν στο Κατάρ το 2017 σύμφωνα με γαλλικό δημοσίευμα. Δικαστήριο στο Μονπελιέ καταδίκασε τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί και τα αδέρφια του σε ένα χρόνο φυλάκισης, σύύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ. Συγκεκριμένα όπως […]
Αρέσει σε %d bloggers: