Συνάντηση Δένδια – Λαβρόφ στο Σότσι: “Γερά θεμέλια στις ελληνορωσικές σχέσεις”

i-news24

Θερμή υποδοχή από τον Σεργκέι Λαβρόφ στον Νίκο Δένδια στο Σότσι και θερμά λόγια για τις ελληνορωσικές σχέσεις οι οποίες όπως είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ έχουν γερά θεμέλια. Οι δυο υπουργοί συζήτησαν για την υλοποίηση όσων είχαν συμφωνηθεί στην πρόσφατη συνάντηση του Ρώσου πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα.

Συζητήθηκε η προοπτική προώθησης 20 ακόμα συμφωνιών για τις διμερείς σχέσεις  αλλά και τρόποι υπέρβασης των εμποδίων που έχουν προκύψει στις διμερείς σχέσεις  από την πανδημία. Ο κ. Λαβρόφ έκανε λόγο για την ανάγκη αποκατάστασης των τουριστικών κυμάτων ενώ ο Νίκος Δένδιας είπε ότι όλοι οι Ρώσοι τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι είτε με το εμβόλιο είτε με πιστοποιητικό τεστ. Σε ερώτηση αν η Ελλάδα ή η Ευρώπη θα προμηθευτεί το ρωσικό εμβόλιο ο Έλληνας ΥΕΞ απάντησε ότι αυτό είναι θέμα της ΕΕ.

Ο κ. Λαβρόφ αναφερόμενος στο Κυπριακό δήλωσε ότι σταθερή στάση της Ρωσίας είναι ότι  η λύση του θα πρέπει να είναι στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία, προσθέτοντας ότι οι εγγυήσεις πρέπει να παραδοθούν στα πέντε μέλη του Συμβουλίου απορρίπτοντας έτσι τη θέση της Τουρκίας για λύση δυο κρατών και συνέχιση των εγγυήσεων. Ο κ. Δένδιας από την πλευρά του εξέφρασε ικανοποίηση  για το γεγονός ότι ο κ. Λαβρόφ και η Ρωσία επαναβεβαίωσαν τη θέση για το δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων και για επίλυση των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Για το θέμα των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας ο κ. Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ κι ακολουθεί τις αποφάσεις που λαμβάνονται όμως είναι υπέρ της αποκατάστασης και ομαλοποίησης των συγκεκριμένων σχέσεων το συντομότερο δυνατό γιατί θα είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών.

Να σημειωθεί ότι το θέμα της πρωτοφανούς πειρατείας του αεροσκάφους της Ryanair από τη Λευκορωσία απασχόλησε τη συνάντηση των δυο ανδρών. Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λαβρόφ υπογράμμισε πως θα πρέπει να εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα ενδελεχώς. Επισήμανε επίσης την ετοιμότητα των λευκορωσικών Αρχών να δείξουν διαφάνεια.

Πηγή: ΕΡΤ, Αποστολή: Νίκος Μελέτης

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Next Post

Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις, ποιοι είναι δικαιούχοι

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2021: Σήμερα, Δευτέρα 24 Μαΐου, ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ, το οποίο θα «τρέξει» κατά την περίοδο 1η Αυγούστου 2021 – 31 Ιουλίου 2022. Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι για τον κοινωνικό τουρισμό μπορούν να πραγματοποιήσουν έως και 6 διανυκτερεύσεις σε καταλύματα […]
Αρέσει σε %d bloggers: