Πτώση τιμών για έργα ΑΠΕ: Στα 32,97 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η χαμηλότερη τιμή

i-news24

Πτώση τιμών για έργα ΑΠΕ: Στα 32,97 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η χαμηλότερη τιμή

Άλλο ένα «φράγμα» έσπασαν οι τιμές για τα έργα σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό. Ειδικότερα, στη σημερινή ηλεκτρονική δημοπρασία, στο πλαίσιο της κοινής ανταγωνιστικής διαδικασίας της ΡΑΕ για υποβολή προσφορών έργων ΑΠΕ, οι τιμές ξεκίνησαν από τα 53,86 ευρώ/MWh και η χαμηλότερη τιμή έκλεισε στα 32,97 ευρώ/MWh. Η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 40 ευρώ/MWh. 

Η συνεχής μείωση των τιμών για τα έργα ΑΠΕ επιβεβαιώνει στην πράξη τα θετικά αποτελέσματα της ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας, καθώς και την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην εθνική οικονομία. Τα σημερινά αποτελέσματα του διαγωνισμού πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα του συνεκτικού σχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα κατά τουλάχιστον 61% έως το 2030. 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Η εντυπωσιακή πτώση των τιμών για τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως καταγράφηκε στον σχετικό διαγωνισμό της ΡΑΕ, επιβεβαιώνει τα οφέλη της ωρίμανσης της τεχνολογίας των ΑΠΕ, αλλά και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Με την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα επιτυγχάνουμε την προσφορά καθαρής ενέργειας με ανταγωνιστικότερες τιμές για τους καταναλωτές. Η διαμόρφωση των τιμών των έργων ΑΠΕ στο 1/3 του κόστους της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη καταδεικνύει την αναγκαιότητα της εμβληματικής μεταρρύθμισης της απολιγνιτοποίησης, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ». 

To άρθρο Πτώση τιμών για έργα ΑΠΕ: Στα 32,97 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η χαμηλότερη τιμή δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Σπυρος Πλουμιδης

Next Post

Κύπρος: Δυο νεκροί και 100 νέα κρούσματα κορονοϊού

Η Κύπρος ανακοίνωσε δυο θανάτους και 100 νέα κρούσματα κορονοϊού με τον συνολικό αριθμό νεκρών να ανέρχεται σε 356. 106 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 43 σε σοβαρή κατάσταση. Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 52.815 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου […]
Αρέσει σε %d bloggers: