Εμβόλιο κορονοϊού: Μία δόση για όσους έχουν νοσήσει – Τι ισχύει για τα ραντεβού

i-news24

Εμβόλιο κορονοϊού: Μία δόση για όσους έχουν νοσήσει – Τι ισχύει για τα ραντεβού

Σε τροποποίηση της σύστασης εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, για όσους έχουν νοσήσει, προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συστήνοντας μια δόση εμβολίου μετά από 6 έως 12 μήνες από τη νόσηση.

Αυτό ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας (24.05.2021) για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Μία δόση για όσους έχουν νοσήσει

Το πρώτο σχήμα εμβολιασμού μετά τη νόσηση, ήταν μετά από τρεις μήνες και με τις δύο δόσεις εμβολίου. Ωστόσο, επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν μεγάλης διάρκειας και μάλιστα μία από αυτές δίνει διάρκεια που ξεπερνάει τους 12 μήνες. Έτσι αποφασίστηκε και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η τροποποίηση του σχήματος, που θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου, η οποία θα χορηγείται σε 6 έως 12 μήνες. Αυτή η μία δόση έχει το χαρακτήρα της επαναληπτικής δόσης.

Click4more: Κορονοϊός: Σταθερή «πρωτιά» για την Αττική – Πού εντοπίζονται τα 1381 νέα κρούσματα

Μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, που περιλαμβάνει περισσότερα από 12.000 άτομα, τα οποία εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις εμβολίων των εταιριών Pfizer και AstraZeneca, δείχνει ότι τα εμβόλια αυτά είναι αποτελεσματικά και στις μεταλλάξεις, καθώς μετά τις 2 δόσεις παρατηρήθηκε προστασία κατά 86% και 66% αντίστοιχα από τις νέες μεταλλάξεις, τη βρετανική και την ινδική. Το υψηλό αυτό ποσοστό προστασίας με τις δύο δόσεις των εμβολίων, απομακρύνει τον κίνδυνο της ανατροπής των σχεδίων της χαλάρωσης που εφαρμόζει η Βρετανία. Δύο δόσεις εμβολίων και παράλληλα τήρησης των μέτρων, αυτό είναι κάτι που τονίζεται για την διατήρηση της επιτυχίας ενός εμβολιαστικού προγράμματος.

Τι ισχύει για τα ραντεβού

Αν ο πολίτης έχει νοσήσει πριν από τον πρώτο του εμβολιασμό, τότε θα δικαιούται εμβολιασμό μετά από 6 μήνες από την ημέρα που διαγνώστηκε ως θετικός και έχει καταχωρηθεί στο Μητρώο. Αν έχει προκαθορισμένο ραντεβού από την Τρίτη, ημέρα που θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους, τότε αυτόματα θα ακυρωθεί το ραντεβού και ο πολίτης θα μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό μετά από 6 μήνες από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου. Ένα SMS θα σταλεί στους 6 ακριβώς μήνες για να υπενθυμίσει στους πολίτες ότι μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό.

Αν ο πολίτης νοσήσει μεταξύ του πρώτου και δεύτερου ραντεβού θα ακυρωθεί αυτόματα το επαναληπτικό ραντεβού και θα μπορέσει να προγραμματίσει την δεύτερη δόση σε διάστημα 6 με 12 μήνες.

To άρθρο Εμβόλιο κορονοϊού: Μία δόση για όσους έχουν νοσήσει – Τι ισχύει για τα ραντεβού δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Καρολινα Μισελ

Next Post

Εμβόλιο κορονοϊού: Τι ισχύει για εγκύους και θηλάζουσες

Στην ασφάλεια του εμβολίου κατά του κορονοϊού για τις εγκύους και τις θηλάζουσες αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, τη Δευτέρα (24.05.2021). Όπως είπε, είναι αποδεδειγμένο πλέον, ότι ο εμβολιασμός προφυλάσσει και την ίδια την έγκυο, ιδιαίτερα αν ανήκει σε […]
Αρέσει σε %d bloggers: