Φόβοι για υπερμετάδοση «superspreader» στις πλατείες των κορονοπάρτι – Πού βρίσκεται ο δείκτης θετικότητας

i-news24

Φόβοι για υπερμετάδοση «superspreader» στις πλατείες των κορονοπάρτι – Πού βρίσκεται ο δείκτης θετικότητας

«Ιδρώνουν» οι επιστήμονες με τις εικόνες από τις πλατείες που έγιναν τα κορονοπάρτι το Σαββατοκύριακο.

Κι αυτό γιατί «βάσει της θετικότητας που έχουμε από τα self test, μπορούμε να υπολογίσουμε έναν στους χίλιους να είναι θετικός» λέει ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής των επιστημόνων που συμβουλεύεται η κυβέρνηση. 

«Εάν έχουμε 1 στους 1.000 (θετικό) και έχουμε μια πλατεία με 3 χιλιάδες άτομα θα έχουμε τρία άτομα που είναι θετικά»… «Ένα άτομο που θα έρθει πολύ κοντά σε ένα άλλο άτομο, χωρίς μάσκα και χωρίς να τηρήσει την απόσταση θα μπορεί να μεταφέρει τον ιό σε άλλα τρία άτομα».

Click4More: Αιχμές Κ. Μπακογιάννη ότι τα κορονοπάρτι είναι υποκινούμενα από ανθρώπους που «έχουν να κερδίσουν κάτι»

 

Κι αν τώρα σκέφτεστε ότι από τα λεγόμενα του καθηγητή, οδηγούμαστε σε καμιά δεκαριά μολύνσεις κορονοϊού από κάθε… κορονοπάρτι, η απάντηση είναι ότι δυστυχώς, οι μολύνσεις μπορεί να είναι πολύ περισσότερες.

Το φαινόμενο του superspreader

Όπως εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στο MEGA, για τα κορονοπάρτι της πλατείας «Υπάρχει ένα φαινόμενο το superspreader. Ο υπερ-μεταδότης. Δηλαδή γνωρίζουμε ότι το 80% της μετάδοσης γίνεται από το 20% των ατόμων. Δηλαδή κάποια άτομα έχουν μεγάλο ιικο φορτίο, υπερμεταδίδουν. Δηλαδή άμα τύχει κάποιο τέτοιο συγκεκριμένο άτομο θετικό, μπορεί να γίνει πολύ μεγαλύτερη μετάδοση», πρόσθεσε.

Με αυτά και με αυτά, φοβούνται οι επιστήμονες ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα, τώρα που μετά από καιρό και τόση προσπάθεια, ο δείκτης θετικότητας επιτέλους δείχνει πτωτικές τάσεις… 

Αυτό φάνηκε πολύ σήμερα Δευτέρα, καθώς πάντα τις Δευτέρες η θετικότητα είναι στα ύψη. Κι αυτό γιατί, τις Κυριακές γίνονται ελάχιστα τεστ και κυρίως σε ανθρώπους που παρουσιάζουν συμπτώματα κορονοϊού.

Ενώ τις προηγούμενες Δευτέρες λοιπόν, η θετικότητα ήταν γύρω στο 11, τις τελευταίες δύο Δευτέρες (και την προηγούμενη Δευτέρα αλλά και σήμερα) ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 7,7 ενώ τα τεστ που έγιναν ήταν 20.848. 

Όσο για τις ημέρες πριν από το Σαββατοκύριακο, ο δείκτης θετικότητας ήταν λίγο πάνω από το 4. Έτοιμος δηλαδή, να πέσει κάτω από το όριο συναγερμού, που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι το 4… 

 

 

 

 

To άρθρο Φόβοι για υπερμετάδοση «superspreader» στις πλατείες των κορονοπάρτι – Πού βρίσκεται ο δείκτης θετικότητας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αθηνα Σκορδιαλου

Next Post

Κ. Τασούλας: Η Βουλή “είναι ένα από τα πολύτιμα τρόπαια” του 21

Η Βουλή, το αντιπροσωπευτικό μας σύστημα, “είναι ένα από τα πολύτιμα τρόπαια” του 1821 τόνισε ο πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου Κων. Τασούλας χαιρετίζοντας τα εγκαίνια της επετειακής έκθεσης “Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά». Η έκθεση εγκαινιάστηκε σήμερα Δευτέρα, 19/04/2021, Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, σε […]
Αρέσει σε %d bloggers: