Αιολική ενέργεια: η αστείρευτη καθαρή, αποδοτική ενέργεια της Ελλάδας

i-news24

Αιολική ενέργεια: η αστείρευτη καθαρή, αποδοτική ενέργεια της Ελλάδας

Από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αιολική είναι σήμερα μακράν η πιο διαδεδομένη παγκοσμίως. Ας δούμε γιατί είναι η ενδεδειγμένη και για τη χώρα μας.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγαν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020 από ό, τι τα ορυκτά καύσιμα για πρώτη φορά. Με 38%, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγαν περισσότερο από ό,τι οι σταθμοί άνθρακα και φυσικού αερίου (37%) και τα πυρηνικά (25%). Η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών οφείλεται κυρίως στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Σε σύγκριση με το 2015, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη ήταν 29% καθαρότερη. (Πηγή: https://www.euractiv.com/section/energy/news/renewables-overtook-fossil-fuel-as-main-source-of-eus-electricity-in-2020/ )

Η Ευρώπη στοχεύει να γίνει η πρώτη ήπειρος στον πλανήτη που θα πετύχει μέχρι το 2050 την κλιματική ουδετερότητα με μηδενικές εκπομπές άνθρακα. H Ελλάδα, ως αναπόσπαστο κομμάτι της, βαδίζει προς αυτή κατεύθυνση με ευθύνη, σύνεση και υπευθυνότητα απέναντι στο περιβάλλον, τους πολίτες της και τις μελλοντικές γενιές. 

Η Αιολική Ενέργεια χαρακτηρίζεται από το σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ελπίδα για την επίτευξη ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Γιατί να επιλέξουμε την Αιολική Ενέργεια;

Γιατί… η Αιολική Ενέργεια αποτελεί μία από τις φθηνότερες επιλογές για νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρισμού, και έτσι η μαζική ανάπτυξή της στηρίζει την κοινωνία, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις.

Γιατί… συμβάλει στη σταθερότητα των τιμών ενέργειας αφού δεν υπόκειται στις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών των ορυκτών καυσίμων.

Γιατί… τα αιολικά πάρκα συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη μέσω των έργων που χρηματοδοτούν κατά τη κατασκευή και τη λειτουργία τους.

Γιατί… συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα.

Γιατί… ο μέσος όρος ζωής τους είναι 20 – 25 χρόνια και αποτελούν έτσι μια μακροπρόθεσμα στρατηγική επένδυση.

Η Αιολική Ενέργεια έχει πολύ συγκεκριμένες επιπτώσεις και πολλά οφέλη. Παράγει τον πιο φθηνό ηλεκτρισμό. Δεν ρυπαίνει. Δεν είναι θορυβώδης. Δεν προκαλεί υποήχους που να θίγουν την υγεία ή την ψυχολογία. Δεν θίγει την αναπαραγωγική ικανότητα των θηλαστικών. Ούτε την μελισσοκομία ή την κτηνοτροφία. Είναι γενικά συμβατή με τον τουρισμό και την οικιστική ανάπτυξη. Είναι εγχώρια. Δημιουργεί τοπική ανάπτυξη και απασχόληση. Με λίγα λόγια, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του βιώσιμου μέλλοντος της Ελλάδας. 

To άρθρο Αιολική ενέργεια: η αστείρευτη καθαρή, αποδοτική ενέργεια της Ελλάδας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Κωστας Παπαδοπουλος

Next Post

Τζιλ Μπάιντεν: Πανικός στα social media με … το δικτυωτό καλσόν της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ (pics, vid)

Πανικό στα social media έχει προκαλέσει το μαύρο δικτυωτό καλσόν της… Τζιλ Μπάιντεν. Ναι, η στυλιστική επιλογή της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ έχει διχάσει τους χρήστες του Twitter.  Ο φωτογραφικός φακός «έπιασε» την 69χρονη σύζυγο του Τζο Μπάιντεν να ξεφεύγει από τις κλασσικές επιλογές των Πρώτων Κυριών και να φορά […]
Αρέσει σε %d bloggers: