Κ. Σακελλαροπούλου: Προκατάληψη και φόβος απομακρύνουν τις λύσεις για στήριξη παιδιών με αυτισμό

i-news24

Την ανάγκη στήριξης των παιδιών με αυτισμό και των οικογενειών τους υπογραμμίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό.

Όπως τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό μάς καλεί να στρέψουμε το βλέμμα σε μία ισόβια, πολύπλοκη, εκ γενετής νευροαναπτυξιακή διαταραχή, που συνήθως την περιβάλλει σιωπή». Παράλληλα, σημειώνει ότι «μας καλεί να αναλογιστούμε τη μοναξιά των παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, αλλά και των γονέων τους. Την απομόνωση, την έλλειψη αποδοχής, την αδυναμία κατανόησης που συχνά επιδεικνύει ο περίγυρος απέναντι σ’ αυτά τα διαφορετικά, τα ιδιαίτερα παιδιά. Και την ανησυχία εκείνων που τα αγαπούν και τα φροντίζουν, για το μέλλον τους, ένα μέλλον που ίσως δεν τους επιτρέψει να ανεξαρτητοποιηθούν, να σπουδάσουν, να δημιουργήσουν φιλίες, να βιώσουν τη συντροφικότητα».

Ωστόσο, αναφέρει ότι «υπάρχουν έγκαιρες και εξειδικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις που βοηθούν όσα άτομα επιβαρύνονται με αυτό το πρόβλημα να γίνουν πιο λειτουργικά, να βελτιώσουν την επικοινωνία τους με το περιβάλλον, να οργανώσουν τον λόγο τους, να ελέγξουν τις εκρήξεις τους, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Εφ’ όσον, βέβαια, έχει προηγηθεί έγκαιρη διάγνωση και πρώιμη παρέμβαση, κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο για την αντιμετώπιση της διαταραχής».

Τέλος, η κ. Σακελλαροπούλου επισημαίνει ότι «η προκατάληψη, ο φόβος, η έλλειψη κατανόησης απομακρύνουν τις λύσεις, διογκώνουν τα προβλήματα» και μας καλεί όλους «να αναγνωρίσουμε τα άτομα αυτά, ας τα δούμε, ας ακούσουμε τους οικείους τους».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει ειδική αναφορά στην Άδα Σταματάτου, που μίλησε με τόλμη για τη δύσκολη οικογενειακή περιπέτειά της, «τη ζωή της με τον Γιάννη» -τον ενήλικο πια γιο της, ο οποίος διαγνώστηκε σε ηλικία δύο ετών με βαριάς μορφής αυτισμό- θέλοντας να κάνει ορατά τα παιδιά σαν το δικό της και να φέρει στο φως τον, συχνά σισύφειο, αγώνα των γονέων που τα φροντίζουν. «Έναν αγώνα που όλοι μας οφείλουμε να στηρίξουμε», καταλήγει η κ. Σακελλαροπούλου.

Η σημερινή παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό μάς καλεί να στρέψουμε το βλέμμα σε μια…

Δημοσιεύτηκε από Katerina Sakellaropoulou στις Παρασκευή, 2 Απριλίου 2021

 

www.ertnews.gr

Ρούλα Κρικώνη

Next Post

Ο παραχαράκτης είχε τόσα λεφτά που έριχνε ανάμεσα στα πλαστά και αληθινά

Δεν ξανάγινε. Ροδίτης παραχαράκτης, κέρδιζε τόσα πολλά χρήματα που διέθετε και το χρηματικό ποσό των 4.000 ευρώ για να τα αναμείξει με τα πλαστά χαρτονομίσματα  και να τα διαθέσει με ευκολία στην αγορά. Ο κατηγορούμενος εντοπίστηκε από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. μέσα σταθμευμένο αυτοκίνητο  του και προσήχθη στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας […]
Αρέσει σε %d bloggers: