Κικίλιας: «Είμαστε πολύ κοντά στο τελευταίο σκαλοπάτι» – Τι είπε για self-tests και σχολεία

i-news24

Κικίλιας: «Είμαστε πολύ κοντά στο τελευταίο σκαλοπάτι» – Τι είπε για self-tests και σχολεία

Συνεχίζει ο κορονοϊός να πολιορκεί τη χώρα, όμως σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τελευταίο σκαλοπάτι την ώρα μάλιστα που μπαίνουν τη μάχη και τα self-tests.

Σχετικά με το θέμα των self tests που αναμένεται να βοηθήσουν στο άνοιγμα περισσότερων δραστηριοτήτων με ασφάλεια, ο κ. Κικίλιας σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η διάθεσή τους στα φαρμακεία και στη συνέχεια να τα παραλάβουν οι πολίτες. «Πρώτοι φέραμε τα rapid test στην Ευρώπη και τώρα δίνουμε τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να χρησιμοποιήσουν τα τεστ οικιακής χρήσης, τα self tests δωρεάν φυσικά» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Όσον αφορά για τη σύνδεση των self tests με το άνοιγμα των λυκείων, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίστοιχη απόφαση, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή κάνει λόγο για μια μικρή «ανάσα», μια στήριξη των μικρών καταστημάτων, του λιανεμπορίου έτσι ώστε να κυκλοφορεί ο κόσμος πιο άνετα. «Επαναλαμβάνω ότι πρέπει όλοι να είμαστε 10 φορές πιο προσεκτικοί. Με κανόνες αποστασιοποίησης και με μάσκες και να δοκιμάσουμε αυτό το μέτρο ανάσας της κοινωνίας» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

«Εχουμε μια πιεσμένη κατάσταση»

«Αναγνωρίζουμε όλοι ότι είναι μια πιεσμένη κατάσταση και ότι τον Απρίλιο θα παλέψουμε όλοι με τις υγειονομικές δυνάμεις, να στηρίξουμε τους υγειονομικούς μας στις μάχες των νοσοκομείων» ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας και συμπλήρωσε ότι ο κορονοϊός είναι «μία νόσος δημόσιας υγείας, διάσπαρτη και εντός των οικιών μας». «Ο ένας κόλλησε τον άλλον και γι’ αυτό είναι πολύ ισχυρή η σύστασή μου για πολύ μεγάλη προσοχή, στο πως κινούμαστε και πως σπάμε τον οικογενειακό κύκλο και την εσωτερική μετάδοση» πρόσθεσε.

Για το άνοιγμα των σχολείων, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η κύρια έγνοια όλων είναι τα παιδιά της γ’ λυκείου, καθώς τίθεται το ζήτημα των πανελλαδικών εξετάσεων, σημειώνοντας ότι η βασική μέριμνα είναι για αυτά τα παιδιά.

Αναφορικά με την απελευθέρωση κάποιων δραστηριοτήτων, ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε πως δεν πρόκειται για άνοιγμα, αλλά για αναδιάρθρωση των μέτρων και των εργαλείων που εφαρμόζονται, έτσι ώστε η κινητικότητα να είναι συντεταγμένη και με σεβασμό στους επαγγελματίες του λιανεμπορίου, με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε και μονάδες ελευθερίας να δώσει αλλά και να προστατεύσει τη δημόσια υγεία. «Τα πάντα μετρώνται καθημερινά και βήμα-βήμα βλέπουμε και αναθεωρούμε αν χρειαστεί την πορεία μας. Νομίζω ότι όλοι και οι επαγγελματίες του κλάδου αλλά και οι πολίτες θα δείξουν την απαραίτητη σοβαρότητα και προσοχή» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

«Πάνω από 19 χώρες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα»

Ο υπουργός Υγείας  αρνήθηκε να προβλέψει ποια μπορεί να είναι η κόκκινη γραμμή που θα θέσουν οι επιδημιολόγοι για την επιστροφή των περιορισμών και το νέο κλείσιμο της αγοράς. «Δεν θα προβώ προβλέψεις. Είναι κάτι δυναμικό αυτό το οποίο ζούμε. Βλέπετε ότι πάνω από 19 χώρες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, αυξάνονται τα κρούσματα,  αυξάνονται οι διασωληνωμένοι, αυξάνονται οι νέες νοσηλείες και προχωρούν σε αναδιάρθρωση της τακτικής και στρατηγικής τους» ανέφερε και υπογράμμισε ότι «θα πάμε προσεκτικά, θα πάμε βήμα-βήμα, βρισκόμαστε κατά την άποψή μου πολύ κοντά στο τελευταίο σκαλοπάτι».

Μιλώντας για τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται στην Αττική, ο κ. Κικίλιας υποστήριξε ότι και άλλες περιοχές παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων. «Εμείς δίνουμε μια τεράστια μάχη στην Αττική αυτή τη στιγμή, αλλά με το ένα μάτι λοξά παρακολουθώ τη Μακεδονία την Κοζάνη και την Αχαΐα και κρούω τον κώδωνα του κινδύνου στους συμπολίτες μας στις συγκεκριμένες περιοχές, καθώς δεν πάνε καλά οι περιοχές από πλευράς επιδημιολογικών στοιχείων».

«Κλείσαμε τα αυτιά στα συμφέροντα για το εμβόλιο της AstraZeneca»

Σχολίασε τέλος το ζήτημα των εμβολίων και των κινδύνων που εξετάζονται ότι υπάρχουν, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca φέρει την έγκριση του EMA και η κυβέρνηση έκλεισε τα αυτιά της στις σειρήνες κρατών, επιστημόνων ή συμφερόντων που μίλησαν για το συγκεκριμένο εμβόλιο. «Εμείς θα ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Έχουμε ένα πολύ αυστηρό και οργανωμένο πρόγραμμα φαρμακοεπαγρύπνησης στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου, μια ομάδα εξαιρετικών επιστημόνων που δουλεύουν εκεί καθημερινά και την Εθνική Αρχή Εμβολιασμών -μια άλλη ομάδα επιστημόνων, που συνεδριάζουν από κοινού. Έτσι θα προχωρήσουμε με υπεύθυνη ενημέρωση» υποστήριξε ο Βασίλης Κικίλιας, υπογραμμίζοντας ότι τα οφέλη των εμβολίων που έχουν λάβει έγκριση είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους.

To άρθρο Κικίλιας: «Είμαστε πολύ κοντά στο τελευταίο σκαλοπάτι» – Τι είπε για self-tests και σχολεία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Σοφια Βαλσαμη

Next Post

ΑΕΚ: Τουλάχιστον δύο εβδομάδες εκτός ο Μπακάκης

Η ΑΕΚ δεν μπορεί με τίποτα να βρει ηρεμία φέτος με τόσους τραυματισμούς. Αυτή τη φορά ο Μανόλο Χιμένεθ θα στερηθεί τις υπηρεσίες του Μιχάλη Μπακάκη για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Η μαγνητική που υποβλήθηκε ο διεθνής Έλληνας άσος επιβεβαίωσε την εκτίμηση πως έχει πειραχτεί ο τένοντας στο δεξιό πόδι. Ο […]
Αρέσει σε %d bloggers: