Ρωσία: Δεν αυστηροποιείται η νομοθεσία για την ενδοοικογενειακή βία

i-news24
Read Time:1 Minute, 34 Second

Ρωσία: Δεν αυστηροποιείται η νομοθεσία για την ενδοοικογενειακή βία

Tο ενδεχόμενο να αυστηροποιηθεί η ρωσική νομοθεσία για την ενοδοοικογενειακή βία απέκλεισε σήμερα το Κρεμλίνο, παρά την καταδίκη της Ρωσίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την έκκλησή του προς τη Μόσχα να προχωρήσει σε ευρείες μεταρρυθμίσεις.

«Θεωρούμε ότι η ισχύουσα νομοθεσία προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την αντιμετώπιση αυτού του κακού, οι δυνάμεις ασφαλείας καταβάλλουν τις απαραίτητες προσπάθειες», δήλωσε σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε προχθές, Τρίτη, ότι η Μόσχα θα πρέπει να προχωρήσει «επειγόντως» στη μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου της, το οποίο δεν περιλαμβάνει «κανέναν ορισμό για την ενδοοικογενειακή βία», μια απόφαση με την οποία δικαιώθηκαν τέσσερις γυναίκες θύματα πρώην συντρόφων τους.

Η Ρωσία αποποινικοποίησε το 2017, με τη στήριξη του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, τις βίαιες ενέργειες που συμβαίνουν μέσα στην οικογένεια, με εξαίρεση τις πιο σοβαρές.

Τη χαλάρωση αυτή στήριζαν οι συντηρητικοί κύκλοι, που ασκούν μεγάλη επιρροή στην εξουσία, και κυρίως η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία. Αυτή θεωρεί ότι αν η δικαιοσύνη αναμειχθεί στις οικογενειακές υποθέσεις, θα διαλύσει οικογένειες, κάτι «που δεν συνάδει με τις παραδοσιακές πνευματικές και ηθικές αρχές της Ρωσίας».

Ελλείψει επίσημων στατιστικών στοιχείων, οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν σε περισσότερα από 16 εκατομμύρια τις Ρωσίδες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Κάθε χρόνο ιδιαίτερα σοκαριστικές υποθέσεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας στη Ρωσία, προκαλώντας έναν νέο γύρο συζητήσεων για το θέμα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζήτησε εξάλλου να καταβληθεί αποζημίωση σε κάποια από τα θύματα που είχαν προσφύγει σε αυτό, κυρίως στη Μαργκαρίτα Γκράτσεβα, της οποίας ο σύζυγος της ακρωτηρίασε τα χέρια.

Η σημερινή αντίδραση του Κρεμλίνου έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του ρωσικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο είχε κρίνει τον Απρίλιο αντισυνταγματικό το γεγονός ότι η ρωσική νομοθεσία δεν προστατεύει επαρκώς τα θύματα και δεν τιμωρεί πιο αυστηρά όσους υποπίπτουν στο ίδιο αδίκημα.

To άρθρο Ρωσία: Δεν αυστηροποιείται η νομοθεσία για την ενδοοικογενειακή βία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Σοφια Βαλσαμη

Next Post

Γερμανία: Ισόβια στον άνδρα που έπεσε με το αυτοκίνητό του σε πλήθος στο καρναβάλι του 2020

Σε ισόβια καταδικάστηκε ο άνδρας που έπεσε με μεγάλη ταχύτητα με το αυτοκίνητό του πάνω σε πλήθος ανθρώπων που γιόρταζαν την κορύφωση του καρναβαλιού στη Γερμανία πέρυσι στη δυτική πόλη Φόλκμαρσεν. Το δικαστήριο της Γερμανίας καταδίκασε τον 31χρονο άνδρα σε ισόβια κάθειρξη επειδή κατηγορείται ότι σκοπίμως έριξε το όχημά του […]
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!
Αρέσει σε %d bloggers: