Μαρίνα Γαλανού: Ο πολιτικός κόσμος την αποχαιρετά με θλίψη

i-news24
Read Time:3 Minute, 42 Second

Μαρίνα Γαλανού

Την Παρασκευή, 08.10.2021, πέθανε η ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνα Γαλανού, με την είδηση να προκαλεί θλίψη στην ελληνική κοινωνία.

Για τον χαμό της έκανε μια μακροσκελή ανάρτηση ο επικεφαλής του οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, στην οποία μίλησε με θερμά λόγια για την προσωπικότητα, τη ζωή και τη δράση της, καταλήγοντας ως εξής: «Μαρίνα μου καλό ταξίδι. Μένει μέσα μας η φλόγα σου. Μας εμπνέεις».

Αναλυτικά έγραψε ο Αλέξης Πατέλης: « Σήμερα απεβίωσε η Μαρίνα Γαλανού. Ακτιβίστρια. Μαχήτρια. Γυναίκα.

Και ποιος δεν ήξερε την Μαρίνα! Ως πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών πολέμησε όσο λίγες για τα δικαιώματα της τρανς κοινότητας.

Συνεργαστήκαμε στενά στο πλαίσιο της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+. Κατέθετε πάντα λεπτομερειακά υπομνήματα. Ήξερε τα ζητήματα σε βάθος. Επιχειρηματολογούσε με πάθος.

Γνώρισα ένα άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του για να προστατεύσει άλλους. Που νοιαζόταν και δεν άφηνε πέτρα που να μην σηκώσει για να βοηθήσει.

Ούτε η ασθένεια της δεν στάθηκε εμπόδιο στον αγώνα της. Μέχρι προχθές ήθελε να υποβάλει προτάσεις για τον Ποινικό Κώδικα που βρίσκεται σε διαβούλευση.

Μαρίνα μου καλό ταξίδι. Μένει μέσα μας η φλόγα σου. Μας εμπνέεις».

Δείτε την ανάρτηση

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alex Patelis (@patelisalexis)

Γιατρομανωλάκης: «Η Μαρίνα Γαλανού μόχθησε για την τρανς ορατότητα και τα δικαιώματα των διεμφυλικών όσο λίγα άτομα σε αυτή τη χώρα»

«Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα την Μαρίνα Γαλανού, ακτιβίστρια, πρόεδρο του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, ιδρύτρια του Πολύχρωμου Πλανήτη, μέλος της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+» έγραψε επίσης σε ανάρτησή του ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Και συνέχισε: «Η Μαρίνα Γαλανού μόχθησε για την τρανς ορατότητα και τα δικαιώματα των διεμφυλικών όσο λίγα άτομα σε αυτή τη χώρα. Πανέξυπνη, ακούραστη, έβαζε πάντοτε το συλλογικό καλό πάνω από το ατομικό, ακόμα και εις βάρος της υγείας της. Το έργο που αφήνει πίσω της είναι σημαντικό και αποτελεί χρέος μας να το συνεχίσουμε και να προσπαθήσουμε για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, ασφαλή, συμπεριληπτική, πολύχρωμη, όπως την οραματίστηκε η Μαρίνα».

Δείτε την ανάρτηση

ΣΥΡΙΖΑ: «Η Ελλάδα έχασε σήμερα μια σημαντική προσωπικότητα»

Συλλυπητήριο μήνυμα την απώλεια της Μαρίνας Γαλανού έστειλε και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τονίζοντας αναλυτικά: «Η Ελλάδα έχασε σήμερα μια σημαντική προσωπικότητα, μια γενναία και ακαταπόνητη αγωνίστρια για ισότητα και δικαιοσύνη.

Ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), ιδρύτρια του Πολύχρωμου Πλανήτη και δημιουργός του site t-zine.gr, η Μαρίνα Γαλανού δραστηριοποιούνταν από το 1997 στο πεδίο των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Γενική Γραμματέας στο ΣΑΤΤΕ, την πρώτη τρανς οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών έως το 2004.

Ο Πολύχρωμος Πλανήτης, ο πρώτος ΛΟΑΤΚΙ+ εκδοτικός οίκος και βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε το 2004 με στόχο να αναδειχθεί ο πλούτος της κουλτούρας της διαφορετικότητας, ιδιαίτερα της πεζογραφίας και της ποίησης με ΛΟΑΤΚΙ+ θεματική.

Το 2006 ανέλαβε Γ.Γ. της Ελληνικής Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας έως το 2008 και στη συνέχεια ίδρυσε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), το οποίο το 2020 αριθμούσε 200 μέλη σε όλη την Ελλάδα, με πολλές επιμέρους γραμματείες για εξειδικευμένα θέματα νομικής και ψυχολογικής υποστήριξης, για θέματα ρατσισμού, διακρίσεων, καταγραφής περιστατικών, για θέματα εργασίας στο σεξ, ίντερσεξ ατόμων, ΛΟΑΤΚΙ+ προσφύγων, ενώ υπάρχει γραμματεία περιφέρειας για τα τρανς άτομα που ζουν εκτός Αθηνών.

Ήταν, επίσης, εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, καθώς επίσης τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕΣΡΜ). Διατέλεσε, ακόμη, μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, της Ομάδας Εργασίας του Υπ. Υγείας που είχε συσταθεί στις 9 Ιουλίου 2018 με συμμετοχή εκπροσώπων του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών και βασικό σκοπό τη θέσπιση θετικών μέτρων για την πλήρη πρόσβαση και την ίση μεταχείριση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στον χώρο της υγείας, καθώς επίσης μέλος της Επιτροπής για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Μαχητική, στοχοπροσηλωμένη και ταυτόχρονα ρεαλίστρια, έδωσε τιτάνιες μάχες για τα δικαιώματα των τρανς, με ήθος και ακεραιότητα, και δίδαξε σε όλα, όλες, όλους μας, πώς οι διεκδικήσεις μιας ευάλωτης κοινότητας μπορούν να γίνουν Νόμος του Κράτους.

Της οφείλουμε πολλά και είναι χρέος μας απέναντί της η συνέχιση των αγώνων της.

Θερμά συλλυπητήρια στους ανθρώπους της και στην οικογένεια του ΣΥΔ».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

To άρθρο Μαρίνα Γαλανού: Ο πολιτικός κόσμος την αποχαιρετά με θλίψη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Χρηστος Μαυραγανης

Next Post

Παράνομη και καταχρηστική η απεργία της ΑΔΕΔΥ – Η αντίδραση της Νίκης Κεραμέως

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η απεργία – αποχή της ΑΔΕΔΥ, με την απόφαση να είναι άμεσα εκτελεστή και μάλιστα να προβλέπεται ποινή ύψους 6.000 ευρώ για κάθε παράβαση! Μετά την γνωστοποίηση της είδησης, η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως προχώρησε σε ανάρτηση στο Twitter αναφέροντας: «Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε από το […]
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!
Αρέσει σε %d bloggers: