Το Αφγανιστάν πέφτει και πάλι στα χέρια των Ταλιμπάν – Ελέγχουν ξανά πάνω από τις μισές περιφέρειες

i-news24
Read Time:1 Minute, 15 Second

Το Αφγανιστάν πέφτει και πάλι στα χέρια των Ταλιμπάν – Ελέγχουν ξανά πάνω από τις μισές περιφέρειες

Υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν είναι πλέον πάνω από 210 περιφέρειες του Αφγανιστάν, οι οποίοι «προελαύνουν» και επικρατούν των κυβερνητικών δυνάμεων.

Αυτό σημαίνει πως οι ισλαμιστές αντάρτες κατέχουν κάτι παραπάνω από το 50% της χώρας, καθώς το Αφγανιστάν μετρά περίπου 400 περιφέρειες στις 34 επαρχίες της.

Κατά την έρευνα του πρακτορείου, η κυβέρνηση διατηρεί τον πλήρη έλεγχο σε μόλις 110 περιφέρειες.

Σε περίπου 80 περιφέρειες, οι δύο πλευρές δίνουν μάχες.

Μεγάλο μέρος των εδαφικών κερδών των Ταλιμπάν αποσπάστηκε μετά την έναρξη της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων τον Μάιο.

Μια από τις επαρχίες στις οποίες σημειώθηκε τελευταία προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών είναι η Παντσίρ (βορειοανατολικά), γενέτειρα του γνωστού πολέμαρχου Άχμαντ Σα Μασούντ.

Στην κεντρική επαρχία Μπαμιάν, οι κυβερνητικές δυνάμεις έχασαν για λίγο τον έλεγχο δύο περιφερειών, αλλά τις ανέκτησαν. Η επαρχία απολάμβανε τα τελευταία χρόνια ηρεμία, σε βαθμό που είχε μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό.

Οι Ταλιμπάν το τρέχον διάστημα επικεντρώνονται στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου είχαν συναντήσει τη σφοδρότερη αντίσταση όταν είχαν καταλάβει την εξουσία στο Αφγανιστάν, από το 1996 ως το 2001.

Οι Ταλιμπάν προελαύνουν ωστόσο ταυτόχρονα το τελευταίο διάστημα στο λίκνο του κινήματός τους, τη νότια επαρχία Κανταχάρ.

Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, οι μαχητές κατέλαβαν την περιφέρεια Σπιν Μπολντάκ, όπου βρίσκεται μια από τις σημαντικότερες συνοριακές και εμπορικές διελεύσεις της χώρας, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό Γκιουλ Άχμαντ Καμίν και τον αυτοδιοικητικό αξιωματούχο Νεματουλά Ουάφα.

To άρθρο Το Αφγανιστάν πέφτει και πάλι στα χέρια των Ταλιμπάν – Ελέγχουν ξανά πάνω από τις μισές περιφέρειες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Δημητρης Καπετανοπουλος

Next Post

Ποιο είναι το ελληνικό χωριό των Μύθων και η ιστορία του

Εκτός από πολλές και όμορφες παραλίες, η Ελλάδα διαθέτει και πλήθος χωριών στο ηπειρωτικό και νησιωτικό της μέρος. Όπου κι αν βρεθείς, θα ακούσεις και θα γνωρίσεις ιστορίες και μύθους που ούτε καν φανταζόσουν. Κάποια από τα χωριά που μπορεί να τύχει να επισκεφθείς στα ταξίδια σου, μπορεί να έχουν […]
Αρέσει σε %d bloggers: