Μεγάλη απειλή οι αεροψεκασμοί των Τούρκων με απαγορευμένα φυτοφάρμακα στα σύνορα του Έβρου

i-news24
Read Time:1 Minute, 19 Second

Στρασβούργο – Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Στο σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει στον Έβρο, λόγω της διευρυμένης πρακτικής των αεροψεκασμών το οποίο εφαρμόζεται στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Τουρκίας εστιάζει στην ερώτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

Η Τουρκία, όπως σημειώνει η κα Σπυράκη, χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα τα οποία είναι απαγορευμένα από την ΕΕ, καθώς συνδέονται με δυσάρεστες συνέπειες στη δημόσια υγεία μέσω της τροφικής αλυσίδας και μέσω της γενικότερης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Αυτό τεκμηριώνεται από τον τελωνειακό έλεγχο που διενεργεί το αρμόδιο επιστημονικό προσωπικό στα σημεία εισόδου-εξόδου, όπου μεγάλα φορτία προϊόντων φυτικής προέλευσης ελέγχονται δειγματοληπτικά και κρίνονται ακατάλληλα για να περάσουν τα σύνορα της χώρας και της ΕΕ.

Κατά τους αεροψεκασμούς στην Τουρκία, τα ψεκαστικά αεροσκάφη πετούν μάλιστα και πάνω από τις ελληνικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κάνοντας ελιγμούς προκειμένου να ψεκάσουν τους αγρούς στην τουρκική πλευρά. Ωστόσο, η εγγύτητα και οι άνεμοι συμβάλλουν στο να καταλήγουν τα φυτοφάρμακα σε μεγάλο ποσοστό στην ελληνική πλευρά. Η συγκεκριμένη πρακτική αποτελεί μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία, όχι μόνο των αγροτών και των εργατών γης, αλλά και των καταναλωτών.

Με βάση τα δεδομένα αυτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται από την Μαρία Σπυράκη, να διευκρινίσει αν υπάρχει ευρωπαϊκό πλαίσιο προστασίας των κρατών μελών από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που οφείλονται σε πρακτικές τρίτων χωρών και αν υπάρχει η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από την Επιτροπή επιτόπιοι έλεγχοι, προκειμένου να διαπιστωθεί το εύρος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από παράνομα φυτοφάρμακα. Σημαντικοί παράμετρος ωστόσο παραμένει αν υπάρχουν μηχανισμοί και εργαλεία αποζημιώσεων για τους αγρότες των οποίων η παραγωγή συρρικνώνεται ή και καταστρέφεται από τους αεροψεκασμούς.

 

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Next Post

Νίκη Κεραμέως: Ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού και των φοιτητών για να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να γυρίσουμε από το Σεπτέμβριο στη δια ζώσης εκπαίδευση», ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, αναφερόμενη στη λειτουργία της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό, εξήγησε, συζητούνται με τους ειδικούς τα εργαλεία που θα το διασφαλίσουν. «Το πρώτο […]
Αρέσει σε %d bloggers: