Η Χιλή «παγώνει» την 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca – Αλλάζουν και τα ηλικιακά όρια μετά από περιστατικό

i-news24
Read Time:2 Minute, 9 Second

Η Χιλή «παγώνει» την 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca – Αλλάζουν και τα ηλικιακά όρια μετά από περιστατικό

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το όριο ηλικίας των ανδρών στους οποίους θα χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό αυξάνεται από τα 18 στα 45 έτη. Επίσης, αναστέλλεται προς το παρόν και η χορήγηση των δεύτερων δόσεών του, ωσότου αποπερατωθεί έρευνα των αρχών για άνδρα που υπέστη θρόμβωση αφού έλαβε την πρώτη δόση.

Η Χιλή, χώρα που βρίσκεται στην πρωτοπορία σε διεθνές επίπεδο ως προς την ανοσοποίηση των πολιτών έναντι του νέου κορονοϊού, παρέλαβε την πρώτη παρτίδα δόσεων του εμβολίου που παράγει η AstraZeneca και αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τον Απρίλιο. Ο ρυθμιστικός φορέας της χώρας αρχικά έδωσε άδεια επείγουσας χρήσης για τους άνδρες άνω των 18 ετών και τις γυναίκες άνω των 45.

Χθες Πέμπτη το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι άνδρας 31 ετών παρουσίασε θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας, μια σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση τα συμπτώματα της οποίας είναι οι θρόμβοι στο αίμα και τα χαμηλά αιμοπετάλια, επτά ημέρες αφού έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Το σύνδρομο έχει συνδεθεί με το προϊόν της AstraZeneca, κυρίως στις γυναίκες κάτω των 50 ετών, σε άλλες χώρες.

Το υπουργείο Υγείας εξήγησε ότι αυξάνει το όριο ηλικίας για τους άνδρες στα 45 έτη και ότι αναστέλλει τη χορήγηση των δεύτερων δόσεων για όλους «προληπτικά», καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα που διενεργεί ο εποπτικός φορέας.

Η AstraZeneca δεν απάντησε όταν της ζητήθηκε σχόλιο για τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας της Χιλής.

Το εμβόλιο της αγγλοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας για την COVID-19, που έχει εξασφαλίσει έγκριση σε δεκάδες χώρες, αλλά όχι στις ΗΠΑ, έχει μπει τελευταία στο μικροσκόπιο εξαιτίας των περιπτώσεων σπάνιων αλλά δυνητικά ακόμη και θανατηφόρων θρομβώσεων. Η ίδια πάθηση έχει επίσης συνδεθεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson για την COVID-19.

Οι αρχές της Χιλής ανέφεραν τον Απρίλιο ότι δεν είχε υπάρξει καμία περίπτωση θρόμβωσης μεταξύ των 2.200 εθελοντών που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή της AstraZeneca στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.

Επίσης χθες Πέμπτη το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει αναφορές για περίπου 30 ανθρώπους που αισθάνθηκαν ασυνήθιστη κόπωση αφού έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο της Cansino Biologics και για τρεις περιπτώσεις λιποθυμιών.

Η Πάουλα Ντάσα, στέλεχος του υπουργείου Υγείας της Χιλής, διευκρίνισε ότι ως εδώ έχουν χορηγηθεί 56.000 δόσεις του εμβολίου της κινεζικής φαρμακευτικής βιομηχανίας και υπογράμμισε πως όλοι όσοι ανέφεραν «ήσσονες» παρενέργειες του εμβολίου έχουν πλέον επιστρέψει στα σπίτια τους και είναι σε «καλή κατάσταση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Η Χιλή «παγώνει» την 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca – Αλλάζουν και τα ηλικιακά όρια μετά από περιστατικό δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Βασω Δελημητρου

Next Post

Γερμανία: 3.165 κρούσματα κορονοϊού και 86 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3.165 τις προηγούμενες 24 ώρες. Ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, αυξάνεται στις 3.695.633. Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο στην Γερμανία άλλοι 86 ασθενείς με COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού […]
Αρέσει σε %d bloggers: