Η κλιματική αλλαγή με την μορφή γλίτσας «σκοτώνει» την θάλασσα του Μαρμαρά και απειλεί και το Αιγαίο

i-news24
Read Time:1 Minute, 10 Second

Η κλιματική αλλαγή με την μορφή γλίτσας «σκοτώνει» την θάλασσα του Μαρμαρά και απειλεί και το Αιγαίο

Μεγάλο προβληματισμό έχει προκαλέσει στις τουρκικές αρχές η «θαλάσσια βλέννα» που έχει δημιουργηθεί στη Θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Κωνσταντινούπολης.

Η βλέννα εδώ και 24ωρα έχει καλύψει τα πάντα και είναι μεγάλη απειλή για τη θαλάσσια ζωή, αλλά και την αλιευτική βιομηχανία.

φωτό: EPA/ERDEM SAHIN 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κλιματική αλλαγή, αλλά και η μόλυνση των υδάτων έχουν συμβάλει στον πολλαπλασιασμό της συγκεκριμένης οργανικής ύλης, η οποία περιέχει ευρεία ποικιλία μικροοργανισμών και μπορεί να εξαπλωθεί όταν στο θαλασσινό νερό, υπάρχει ροή λυμάτων πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Τα πλάνα που καταγράφουν drones πάνω από την περιοχή, αποτυπώνουν φέρι μποτ και φορτηγά πλοία να διασχίζουν τη θάλασσα που έχει σκεπαστεί από την γκρίζα ουσία. Σημειώνεται ότι η θερμοκρασία της θάλασσας έχει ανέβει 2,5 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο τα τελευταία 40 χρόνια. 

πηγή: EPA/ERDEM SAHIN 

Οι ειδικοί συνδέουν το φαινόμενο με την αύξηση των θερμοκρασιών της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και με την απόρριψη ακατέργαστων λυμάτων στη θάλασσα. 

Ήδη ομάδα εκατοντάδων επιστημόνων εξετάζει δεκάδες σημεία της Θάλασσας του Μαρμαρά, αλλά και μονάδες επεξεργασίας ύδατος και πηγές μόλυνσης. 

Το πρόβλημα θα τεθεί σήμερα σε σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, υπό την κυβέρνηση, και την Κυριακή είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθεί ένα σχέδιο διάσωσης της θαλάσσιας περιοχής.

To άρθρο Η κλιματική αλλαγή με την μορφή γλίτσας «σκοτώνει» την θάλασσα του Μαρμαρά και απειλεί και το Αιγαίο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Κατερινα Σερετη

Next Post

Οι δολοφονίες της Greek Mafia και η δικογραφία της ΕΥΠ – Εισαγγελέας – θύμα βομβιστικής ενέργειας ανέλαβε την έρευνα

Γυναίκα εισαγγελική λειτουργός που είχε πέσει θύμα βομβιστικής επίθεσης, είναι εκείνη που –όπως πληροφορείται το Newsit- ανέλαβε να φέρει σε πέρας την πολυσέλιδη έκθεση την οποία είχε συντάξει η ΕΥΠ και αφορά την «στενή συνεργασία» που φέρεται να είχαν πρώην και νυν αστυνομικοί με «αρχινονούς» της νύχτας δυο εκ των […]
Αρέσει σε %d bloggers: