«Γενέθλιο δώρο» Πούτιν στον Ναβάλνι: Απαγορεύει δια νόμου να μετάσχουν σε εκλογές «εξτρεμιστές»

i-news24

Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα νόμο που απαγορεύει στα μέλη «εξτρεμιστικών» οργανώσεων να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές, μια κίνηση που αποσκοπεί, όπως λένε οι σύμμαχοι του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, να τους αποκλείσει από το να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.

Ο Πούτιν ενέκρινε τον νόμο, πριν το δικαστήριο εξετάσει το ενδεχόμενο να θέσει εκτός νόμου το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι και τις περιφερειακές του οργανώσεις, με το επιχείρημα ότι είναι εξτρεμιστική οργάνωση.

Ο νόμος απαγορεύει σε μέλη ή ηγετικά στελέχη ομάδων που έχουν αναγνωρισθεί ως εξτρεμιστικές, να θέσουν υποψηφιότητα για την Κρατική Δούμα (κάτω βουλή), ή να κατέβουν σε άλλες εκλογές για περιόδους που κυμαίνονται από τρία έως πέντε χρόνια.

Ο νόμος αυτός ακυρώνει ως εκ τούτου όποιες προεκλογικές εκστρατείες για τις βουλευτικές εκλογές που είχαν αναγγείλει ορισμένοι σύμμαχοι του Ναβάλνι, συμπεριλαμβανομένης και της Λιούμποφ Σόμπολ, η οποία διώκεται επειδή είχε συμμετάσχει σε διαμαρτυρία συμπαράστασης υπέρ του.

Click4more Ρωσία: Ανεπιθύμητοι για 40 χρόνια 122 ξένοι πολίτες που μετείχαν σε «μη εγκεκριμένες» διαδηλώσεις

Η υπογραφή του νόμου από τον Πούτιν συνέπεσε με τα 45α γενέθλια του Αλεξέι Ναβάλνι, που τα γιόρτασε πίσω από τα σίδερα της φυλακής, όπου εκτίει ποινή 2,5 ετών, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης, η οποία όπως λέει ο ίδιος είναι κατασκευασμένη.

Η ομάδα του Ναβάλνι –η οποία λέει ότι οι ισχυρισμοί περί εξτρεμισμού συνιστούν μια προσπάθεια να μετριάσουν την αντιπολιτευτική τους δραστηριότητα στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου — ανακοίνωσε με σαρκαστικό τρόπο ότι ο νόμος αυτός ήταν «μια ξεχωριστή γενέθλια ευχή που έστειλε το Κρεμλίνο».

Σε ανάρτηση που έκανε στο λογαριασμό του στο Instagram, ο Ναβάλνι έγραψε ότι δεν ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι θα γιορτάσει τα γενέθλιά του στη φυλακή, προσθέτοντας ότι θα γιορτάσει όλα του τα χαμένα γενέθλιά μόλις απελευθερωθεί.

Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει «εξτρεμιστικές οργανώσεις», νεοναζί και ακροδεξιές ομάδες, ισλαμικές οργανώσεις και τους Μάρτυρες του Ιεχωβά.

Εάν η Ρωσία τυπικά ανακηρύξει το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι και τις περιφερειακές του οργανώσεις εξτρεμιστικές, οι αρχές θα έχουν το δικαίωμα να φυλακίσουν τους ακτιβιστές του και να παγώνουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Η επόμενη ακροαματική διαδικασία για το θέμα αυτό ενώπιον της δικαιοσύνης αναμένεται να γίνει στις 9 Ιουνίου.

Η υπόθεση έχει ήδη αναγκάσει τους συμμάχους του Ναβάλνι να διαλύσουν τις περιφερειακές τους οργανώσεις.

To άρθρο «Γενέθλιο δώρο» Πούτιν στον Ναβάλνι: Απαγορεύει δια νόμου να μετάσχουν σε εκλογές «εξτρεμιστές» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Διονυσης Χατζημιχαλης

Next Post

ΠΟΥ: «Αποτυχία» αν οι πλούσιες χώρες δεν δώσουν περισσότερα εμβόλια στις φτωχότερες

Οι πλούσιες χώρες πρέπει να κινητοποιηθούν και να δώσουν περισσότερες δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού στις φτωχές σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Να ακολουθήσουν δηλαδή τις ΗΠΑ στο να καταστήσουν δόσεις τους άμεσα διαθέσιμες ώστε να μπορέσει να καλυφθεί κενό 200 εκατομμυρίων δόσεων που προκλήθηκε από τις διαταραχές του εφοδιασμού στην […]
Αρέσει σε %d bloggers: