Την άλλη εβδομάδα οι νέες αντικειμενικές αξίες – Σταϊκούρας: Νέα μείωση 8% στον ΕΝΦΙΑ το 2022

i-news24

Την άλλη εβδομάδα οι νέες αντικειμενικές αξίες – Σταϊκούρας: Νέα μείωση 8% στον ΕΝΦΙΑ το 2022

Η αντίστροφη μέτρηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα επηρεάζουν και τον ΕΝΦΙΑ του 2022 έχει ξεκινήσει. Ο φόρος θα πληρωθεί σε περισσότερες από πέντε δόσεις, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να μην διευκρινίσει πόσες θα είναι αυτές.

Η υπουργική απόφαση για τις ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών αναμένεται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας δήλωσε το πρωί της Πέμπτης (03.06.2021) στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αρνούμενος ότι ο ΕΝΦΙΑ που θα προκύψει απ’ αυτές θα είναι υψηλότερος.

Ο ΕΝΦΙΑ συνολικά δε θα είναι υψηλότερος σε σχέση με φέτος, αλλά θα είναι κοινωνικά δικαιότερος, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Σημείωσε ότι με αυτό τον τρόπο θα καλυφθεί το 98% του πληθυσμού με 13.808 ζώνες. Οι 3. 478 αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών. «Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. Στις 3.478 νέες ζώνες, θα έχουμε και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση» εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι στη μεγάλη πλειοψηφία ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού. 

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι από το 2022 η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίζει από τον Μάρτιο και θα γίνεται σε περισσότερες από 5 δόσεις υπογραμμίζοντας ότι «θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τον Δεκέμβριο». 

Αλλάζουν τα πάντα στον ΕΝΦΙΑ – Που αυξάνονται και που μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες

Επιπλέον, προανήγγειλε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% του 2022 ώστε να αγγίξει σωρευτικά το 30%.  «Οι ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών θα καλύψουν περιοχές, στις οποίες υπήρχε υποφορολόγηση. Έτσι, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περισσότερο στη μεσαία τάξη», συμπλήρωσε. 

«Πριν τις εκλογές λέγαμε ότι η χώρα θα πάει μπροστά όταν έχουμε δημοσιονομική σταθερότητα που θα εξασφαλίζεται μέσα από μειώσεις φόρων.  Οι μειώσεις φόρων δημιουργούν θέσεις απασχόλησης προσελκύοντας επενδύσεις», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, επισήμανε ότι σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τον δημοσιονομικό χώρο και στο μέλλον θα επιδιώξει μεγαλύτερες μειώσεις φόρων. 

Προβλέψεις για ελληνική οικονομία

Σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ότι «είμαστε πιο συντηρητικοί από τις εκτιμήσεις των θεσμών» τονίζοντας ότι φέτος η χώρα θα αναπτυχθεί με 3,6%. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται, όπως είπε, στην αύξηση του τουρισμού σε σχέση με πέρυσι, ο οποίος θα φτάσει περίπου το 45% των εσόδων του 2019 έναντι 26% που ήταν το 2020, αλλά και στην πολύ μεγάλη αύξηση των καταθέσεων που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ,  και στα κονδύλια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης στο γ’ τρίμηνο του έτους. 

Ωστόσο, το έλλειμμα θα αγγίξει το 7%, γιατί και το lockdown κράτησε περισσότερο και τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας από τα 7,5 δισ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί, άγγιξαν τελικά τα 15,9 δισ. ευρώ.  

Ερωτηθείς πότε θα επιστρέψουμε στα πλεονάσματα, ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι του χρόνου θα υπάρξει μια δημοσιονομική ισορροπία και στη συνέχεια τα πρωτογενή πλεονάσματα θα διαμορφωθούν στο 2% για το 2023 και στο 2,9% για το 2024. 

Πρόσθεσε ότι από τα μέτρα ύψους 15.9 δισ. ευρώ, τα 4,5 δισ. ευρώ δεν έχουν φτάσει ακόμα στο πορτοφόλι του πολίτη και αυτά αφορούν κυρίως στην επιδότηση των παγίων δαπανών ύψους  500 εκατ. ευρώ, στην ενίσχυση της εστίασης με 330 εκατ. ευρώ και του τουρισμού με 420 εκατ. ευρώ.  Τέλος, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο στήριξης του λιανεμπορίου με πόρους του ΕΣΠΑ, όπως έγινε με τους άλλους κλάδους. 

To άρθρο Την άλλη εβδομάδα οι νέες αντικειμενικές αξίες – Σταϊκούρας: Νέα μείωση 8% στον ΕΝΦΙΑ το 2022 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Μαιρη Καλουτσακη

Next Post

ΠΑΕ Ολυμπιακός: “Ο Λεουτσάκος προσπαθεί να πυρπολήσει την προοπτική αναβάθμισης του ποδοσφαίρου”

“Είμαστε υπέρμαχοι των «Ομάδων Β» στη Super League 2” αναφέρει η ΠΑΕ Ολυμπιακός, με επίσημη τοποθέτηση της, κάνοντας παράλληλα “επίθεση” στον πρόεδρο της Super League 2, Λεωνίδα Λεουτσάκου. Ο Ολυμπιακός εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση και για μία ακόμη φορά τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας «ομάδων Β» στη Super League 2. Παράλληλα οι […]
Αρέσει σε %d bloggers: