Νέος πρόεδρος του Ισραήλ ο Ισαάκ Χέρτσογκ – Όλα στον αέρα για κυβέρνηση

i-news24
Read Time:2 Minute, 20 Second

Νέος πρόεδρος του Ισραήλ ο Ισαάκ Χέρτσογκ – Όλα στον αέρα για κυβέρνηση

Ο 60χρονος Ισαάκ Χέρτσογκ εξελέγη πρόεδρος του Ισραήλ από την Κνεσέτ (Βουλή). Διαδέχεται τον Ρέουβεν Ρίβλιν.

Η εκλογή του νέου προέδρου στο Ισραήλ έρχεται εν μέσω πολιτικής κρίσης και λίγες ώρες πριν από την λήξη της προθεσμίας που συνοδεύει την παράδοση από τον απερχόμενο πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ.

Ο Ισαάκ Χέρτσογκ, άλλοτε ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και πρόεδρος του Εβραϊκού Πρακτορείου γίνεται ο 11ος πρόεδρος του Ισραήλ.

Είναι υποστηρικτής του λαϊκού χαρακτήρα του ισραηλινού κράτους. Γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ και δραστηριοποιείται από καιρό στην πολιτική. Το 2018 έγινε πρόεδρος του οργανισμού αρωγής Εβραϊκό Πρακτορείο, που ασχολείται, μεταξύ άλλων, με τη μετανάστευση στο Ισραήλ. Ο πατέρας του, ο Χαΐμ Χέρτσογκ, είχε διατελέσει πρόεδρος του Ισραήλ από το 1983 έως το 1993.

Εξελέγη με 87 ψήφους έναντι 26 της έτερης υποψήφιας Μίριαμ Πέρετζ, μιας δασκάλας γεννημένης στην Καζαμπλάνκα που μετανάστευσε παιδί στο Ισραήλ. Δυο από τους γιούς της σκοτώθηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις.

«Πυρετός» διαβουλεύσεων για κυβέρνηση

Μερικές ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, οι αντίπαλοι του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς τις προσπάθειες για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Το κόμμα «Γες Ατίντ» (Μέλλον) του Γιαΐρ Λαπίντ και η κεντρώα συμμαχία «Μπλε και Λευκό» του Μπένι Γκάντζ ολοκλήρωσαν επιτυχώς αργά το βράδυ της Τρίτης προς την Τετάρτη τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό ενός συνασπισμού.

Ο Λαπίντ εξακολουθεί να έχει προθεσμία μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα για να σχηματίσει κυβέρνηση, για την οποία προσπαθεί να σφυρηλατήσει ένα συνασπισμό με έως και οκτώ κόμματα, μερικά από τα οποία απέχουν πολύ μεταξύ τους στο πολιτικό φάσμα. Η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει στη συνέχεια να ορκιστεί ενώπιον του κοινοβουλίου μέσα σε μία εβδομάδα. Αυτό απαιτεί απλή πλειοψηφία των 120 βουλευτών της Κνεσέτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες όσον αφορά το διορισμό μιας επιτροπής, η οποία θα διορίζει τους δικαστές.

Ο Λαπίντ και ο Ναφτάλι Μπένετ του ριζοσπαστικού δεξιού κόμματος Γιαμίνα φέρεται ότι έχουν συμφωνήσει σε μια εναλλαγή στην πρωθυπουργία. Ο πρώην υπουργός Άμυνας Μπένετ θα είναι ο πρώτος που θα γίνει πρωθυπουργός για δύο χρόνια και στη συνέχεια θα τον αντικαταστήσει ο Λαπίντ.

Ο Λαπίντ θέλει να αναλάβει πρώτα το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών. Το κόμμα του, το «Γες Ατίντ», τοποθετείται στο πολιτικό κέντρο. Στις εκλογές του Μαρτίου ήταν το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα μετά το δεξιό Λικούντ του Νετανιάχου.

Οι εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάρτιο ήταν οι τέταρτες μέσα σε δύο χρόνια.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος απέτυχε και πάλι να σχηματίσει κυβέρνηση, βρίσκεται υπό πίεση εξαιτίας μιας δίκης σε βάρος του για διαφθορά. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο ίδιος και υποστηρικτές του συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά για να εμποδίσουν το σχηματισμό κυβέρνησης υπό τους Λαπίντ και Μπένετ.

To άρθρο Νέος πρόεδρος του Ισραήλ ο Ισαάκ Χέρτσογκ – Όλα στον αέρα για κυβέρνηση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Μαιρη Καλουτσακη

Next Post

Επέστρεψαν με ασφάλεια τα καταστήματα PLAY – Δυνατότητα κράτησης θέσης μέσω της online υπηρεσίας «Book your Seat»

Με αυστηρά πρωτόκολλα προστασίας κατά της πανδημίας Covid-19 και δυνατότητα κράτησης θέσης μέσω διαδικτύου λειτουργούν εδώ και δέκα μέρες τα καταστήματα PLAY σε όλη τη χώρα. Είναι ανοικτά καθημερινά από τις 10:00 έως τις 00:00, τηρώντας όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που ανακοινώθηκαν από τις αρμόδιες κυβερνητικές και υγειονομικές […]
Αρέσει σε %d bloggers: