Κορονοϊός – Μέρκελ: «Αν οι αριθμοί συνεχίσουν να πέφτουν μπορούμε να έχουμε ένα πραγματικά καλό καλοκαίρι»

i-news24
Read Time:2 Minute, 27 Second

Κορονοϊός – Μέρκελ: «Αν οι αριθμοί συνεχίσουν να πέφτουν μπορούμε να έχουμε ένα πραγματικά καλό καλοκαίρι»

Την άρση της ισχύος του ομοσπονδιακού «φρένου έκτακτης ανάγκης» σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού προανήγγειλε για τις 30 Ιουνίου η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, εφόσον συνεχιστεί η πτωτική τάση των αριθμών.

«Αν οι αριθμοί συνεχίσουν να πέφτουν, μπορούμε να έχουμε ένα πραγματικά καλό καλοκαίρι», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

«Μπορεί να λήξει η ισχύς του φρένου», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε κομματική σύσκεψη χθες, Δευτέρα, το βράδυ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι, «αν συμβεί κάτι με τις μεταλλάξεις, το οποίο απευχόμαστε, τότε μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε εκ νέου ανά πάσα στιγμή».

Ο δείκτης των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών βρίσκεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο στο 35,6, ενώ η Θουριγγία έγινε χθες το τελευταίο κρατίδιο με τα κρούσματα κάτω από το όριο των 50. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται, σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Επείγουσας Ιατρικής και Εντατικής Θεραπείας (DIVI) λιγότεροι ασθενείς με Covid-19 από ό,τι τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» άλλαξε την κατάταξη του κινδύνου στη χώρα από «πολύ υψηλό» σε «υψηλό».

«Η κατάσταση είναι καλύτερη, σημαντικά καλύτερη (…) αν οι αριθμοί συνεχίσουν να πέφτουν, μπορούμε να έχουμε ένα πραγματικά καλό καλοκαίρι, αλλά βρισκόμαστε ακόμη στο μέσο μιας πανδημίας», δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και σημείωσε ότι «πολλές δραστηριότητες είναι από σήμερα και πάλι ελεύθερες». Αλλά ταυτόχρονα, πρόσθεσε, βλέπει κανείς το παράδειγμα της Βρετανίας ότι εξαπλώνονται ακόμη οι παραλλαγές και ότι ο κίνδυνος θα μπορούσε και πάλι να αυξηθεί. «Αυτό δείχνει ακριβώς και την ιδιαίτερη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε», δήλωσε ο κ. Σπαν.

Προσοχή κατά την χαλάρωση των μέτρων ζήτησε από τους πολίτες και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, εξηγώντας ότι με την σταδιακή άρση των περιορισμών αυξάνεται και η εξάπλωση του κορονοϊού. Προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις, συνέστησε κάθε στάδιο χαλάρωσης να απέχει δύο εβδομάδες από το προηγούμενο.

Σε αυτή τη φάση πάντως οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν ανοίξει τους εξωτερικούς χώρους τους σε όλη την επικράτεια, ενώ σταδιακά τίθενται σε λειτουργία και οι εσωτερικοί χώροι. Περιορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας. Ενδεικτικά, στην Βάδη – Βυρτεμβέργη τα εστιατόρια λειτουργούν έως τις 21:00, ενώ από τις 8 Ιουνίου, θα επαναλειτουργήσουν τα πάρκα δραστηριοτήτων, οι ενοικιαζόμενες παραθεριστικές κατοικίες και τα κάμπινγκ. Στην Βαυαρία αρχίζουν και πάλι οι αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους, ενώ λειτουργούν και πάλι τα γυμναστήρια και τα κολυμβητήρια, με αυστηρούς κανόνες υγιεινής και υποχρεωτικά τεστ. Στο Βερολίνο το επόμενο βήμα χαλάρωσης θα επιχειρηθεί στις 4 Ιουνίου, όταν θα επιτρέπεται η συνάντηση δέκα ατόμων από πέντε διαφορετικά νοικοκυριά σε εξωτερικούς χώρους, ενώ τα γυμναστήρια θα λειτουργήσουν με τεστ και ραντεβού. Επιπλέον, θα επιτρέπεται και η διοργάνωση εκδηλώσεων με έως και 500 θεατές, σε υπαίθριους χώρους. Από τις 18 Ιουνίου αναμένεται να επιτραπούν και οι τουριστικές διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της πόλης, μέχρι του 50% των δυνατοτήτων των ξενοδοχείων.

To άρθρο Κορονοϊός – Μέρκελ: «Αν οι αριθμοί συνεχίσουν να πέφτουν μπορούμε να έχουμε ένα πραγματικά καλό καλοκαίρι» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αθηνα Σκορδιαλου

Next Post

Γερμανία: Παραμένει απαραίτητη η χρήση μάσκας σε μικρούς εσωτερικούς χώρους

Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη σε μικρούς εσωτερικούς χώρους για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός τόνισε μεταξύ άλλων Γερμανός εμπειρογνώμονας. Παράλλα τόνισε πως αυτό το μέτρο στη Γερμανία θα μπορούσε να αρθεί σε μεγαλύτερους εσωτερικούς χώρους αλλά μετά προσοχής. «Η υποχρέωση να φοράμε μάσκα πρέπει πρώτα να αρθεί σε εξωτερικούς χώρους […]
Αρέσει σε %d bloggers: